Afrika’nın doğusunda her 36 saniyede bir kişi açlıktan ölüyor

Birleşmiş Milletler (BM) sivil toplum örgütleri Afrika’nın doğusunda her 36 saniyede bir kişinin açlıktan öldüğünü belirtirken, Afrika’da açlığın yayıldığı uyarısında bulundu.

BM ve sivil toplum örgütlerine göre Sahel bölgesinde 18,6 milyon kişi ağır gıda güvensizliği durumunda yaşıyor. 

Kısmen iklim değişiklikleri ve çatışmalarla bağlantılı olan kuraklıkla açlık giderek derinleşiyor.

BM’ye bağlı UNICEF’e göre “cihatçı” çatışmalarla derinliğine istikrarsızlaşan Burkina Faso’da 2022 yılı olacak ve eylül arasında, 2021 yılının aynı dönemine kıyasla üç kat daha fazla çocuk öldü.  Şiddetli akut yetersiz beslenme nedeniyle tedavi edilen küçük çocukların sayısı da her yıl yüzde 50 arttı.

AFP’nin haberine göre Oxfam Fransa'dan Louis-Nicolas Jandeaux, Nijer'de 2022'de devam eden çatışmalara ek olarak tekrarlayan kuraklık ve feci sellerin hasadı giderek zorlaştırarak "tahıl üretiminde yaklaşık yüzde 40'lık bir düşüşe" neden olduğunu belirtti.

UNICEF sözcüsü Lucile Grosjean ise yaklaşık 430 bin Nijeryalı çocuğun şiddetli akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığını belirtirken, 2022'deki yaklaşık 64 bin kişiye kıyasla bu yıl 154 bin hamile ve emziren kadının bundan aynı soruna maruz kalacağı tahmininde bulundu. Bu da yüzde 141’lik bir artışı ifade ediyor.

AFRİKA BOYNUZU’NDA 22 MİLYON KİŞİ AÇLIK TEHDİDİ ALTINDA

World Weather Atribution (WWA) tarafından yayınlanan bir rapora göre insan faaliyetlerinden kaynaklı iklim değişiklikleri olmasaydı, bugün Afrika Boynuzu’ndaki kuraklık bu şiddette olmayacaktı. Art arda gelen beş yağmur mevsimi milyonlarca baş hayvanı öldürürken, ekinleri yok etti. BM'ye göre Etiyopya, Kenya ve Somali'de 22 milyon insan açlık tehdidi altında bulunuyor.

Care isimli sivil toplum örgütünden Mathilde Casper, "Nisan ve Haziran ayları arasında Somali nüfusunun üçte birinden fazlasının kıtlık tahminleriyle birlikte bir gıda krizi durumunda olması bekleniyor" dedi. Bu da 6 milyonu aşkın insana denk geliyor

Louis-Nicolas Jandeaux, "adaletsizlik" olarak tanımladığı bu durumun "zengin ülkelerin kalıcı eylemsizliğinin sonucu" olduğunu kaydetti. Jandeaux, 2022'de bu bölgelerde "insani finansman ihtiyacının ancak yüzde 62'sinin karşılandığını” kaydetti.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BU YANA EN AĞIR İNSANİ KRİZ

Dünya Gıda Programı eski direktörü David Beasley, Kasım ayında Le Monde gazetesine verdiği röportajda, mali ihtiyaçların "muazzam" olduğunu ve büyük Batılı bağışçıların "ölçeği değiştirmesi" ve aralarına bir koordinasyon oluşturması gerektiğini söyledi. Beasley, “İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü gıda ve insani krizle karşı karşıyayız" dedi.

Perşembe günü ayrı bir açıklama yapan Sınır Tanımayan Doktorlar, kuzeydoğu Nijerya'daki Maiduguri'deki ekipleri tarafından kaydedilen yetersiz beslenen çocukların "her zamankinden daha fazla" olduğunu belirtti.

BU YIL DAHA KÖTÜ OLABİLİR

MSF tıbbi koordinatörü Htet Aung Kyi, "Şiddetli ve orta derecede yetersiz beslenme nedeniyle haftalık kabul sayısı, son beş yılda kaydedilen ortalamanın iki ila üç katı kadar" diyor.

Aung Kyi, "Geçen yıl korkunçtu, ancak bu eğilim devam ederse bu yıl daha kötü olabilir" diye uyardı.