Afrika’nın en eski doğal parkı petrole feda ediliyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (RDC) bulunan ve Afrika’nın en eski doğal parkı olan Virunga’nın Total şirketinin petrol arama faaliyetleri nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildiriliyor.

Kongo’da faaliyet gösteren Çevre Demokrasi ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi’nden Florence Sitwaminya’nın Fransız medyasına verdiği bilgilere göre, Virunga Parkı’ndaki biyo çeşitlilik ciddi tehlike altında. Fransız petrol şirketi Total’in Virunga yakınlarındaki bölgelerde petrol arama faaliyetleri nedeniyle doğal parkın tehlike altında olduğuna dikkati çeken Sitwaminya, şirketin arama izninin olduğu bölgelerin bir kısmının parkın içerisinde olduğunu belirtti.

Total’in Afrika’nın en eski doğal parkı olan Virunga içinde petrol aramama vaatlerine rağmen çevreciler, petrol rezervlerindeki kirlenmenin parktaki eko-sistemlere zarar vereceğinden endişe ediyor. Petrol aramaları sırasında doğal parktan geçen Semliki ırmağının kirlenmesi halinde ırmağın havzasının tüm hidrografisinin etkileneceğine dikkat çekiliyor.

Öte yandan bölgedeki petrol arama faaliyetleri nedeniyle son yıllarda yerli Pigmeler arasındaki rahatsızlığın ve çatışmaların arttığı belirtiliyor. Bölgede filler başta olmak üzere hayvanlara yönelik katliamların da arttığı biliniyor.

YARGIDAN KAÇMA İMKANLARI YOK

Uluslararası şirketlerin yan kuruluşları aracılığıyla gelişmekte olan ülkelerin doğal yaşamına verdikleri zararlar sürekli gündemde. Total’e yönelik RDC’de bugüne kadar yapılan şikayetlerde şirketin ‘muhattap Total-RDC’dir’ şeklinde savunma yaptığı biliniyor.

Oysa Fransa’da yapılan yasal değişiklikler, artık şirketlerin yan kuruluşlarının veya şubelerinin de faaliyetlerinden sorumlu tutulmasına imkân tanıyor.