Almanya’da binlerce kişi kömür ocağını işgale yürüyor

Avrupa’nın her yanından harekete geçerek Almanya’da bir araya gelen binlerce çevreci, ülkenin batısındaki büyük kömür ocağını işgal etmeyi amaçlıyor.

Cuma sabahı saat 07.00 sıralarında “iklim kampı” alanından çıkan binlerce kişi, Ruhr bölgesindeki maden ocağına doğru yürüyor. Kömür ocağı, kamp alanına 30 kilometre mesafede yer alıyor.

Maden ocağı Düsseldorf’a 30 kilometre mesafede bulunuyor. Hedef alınan tesis, 100 kilometrekarelik alan üzerine kurulu dev bir işletme. Alman elektrik grubu RWE tarafından işletiliyor.

"Ende Gelände" hareketinin çağrısıyla bir araya gelen eylemciler, “Kimse bizi durduramaz, başka bir dünya mümkün” sloganlarını atıyor. Güzergah gizli tutuluyor. Bir çok eylemci de güzergahtan haberdar değil.

Son günlerdeki sivil itaatsizlik çağrıları ardından, dalgalar halinde maden ocağının işgal edilmesi hedefleniyor.

“Son durak” veya “tarihin sonu” anlamına gelen Ende Gelände, 2015 yılından beri her yıl bu kömür tesisine yönelik eylem yapıyor ancak bu kez sayı daha fazla ve Fridays for Future hareketi de destek veriyor. Bu bileşim, “yasal” ve “illegal” eylemlerin buluşması olarak değerlendirildi.

Protestocular, hükümetin geçen yıl kömürden çıkış lehine oy kullanmasına rağmen, çalışmaların yeterli hızda olmadığı tepkisinde bulunuyor. Kömürden tamamen vazgeçilmesi için belirlenen tarih 2038. Ancak ilgili madenler ve santrallerin kapatılması için net bir takvim yok.

Çevreci hareket "Fridays for Future", ayrıca 50 kilometre daha güneyde olan Aachen’da bir eylem organize etti. Bu “Avrupa yürüyüşüne”, 16 ülkeden 20 bin kişinin katılımı bekleniyor.