Almanya’da da bir kentten iklim için acil durum ilanı

Büyük Britanya’nın yanı sıra birçok dünya şehrinde iklim için acil durum ilan edilmesi uygulamasına Almanya’dan da Konstanz şehri katıldı. 

İklim sorununun artık can alıcı düzeyde tehlikeli aşamaya geldiğine hükmeden Büyük Britanya Parlamentosu’nun yanı sıra Londra, Basel, Oakland, Los Angeles ve Vancouver şehir meclislerinde alınan kararla, iklim için acil durum ilan edilmişti.

Bu kentlere Almanya’dan da bir şehir dahil oldu. Almanya’nın güneybatısındaki Bodensee gölü kıyısında bulunan Konstanz şehri de, ‘Fridays for Future’ (Gelecek için Cuma) adlı öğrenciler tarafından oluşturulan global bir grubun çağrısına uyarak iklim için acil durum ilan etti.

TÜM KARARLARDA İKLİM GÖZETİLECEK

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyesi Belediye Başkanı Uli Burchardt yönetimindeki Konstanz Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Şubat ayında başlatılan bir çalışma kapsamında iklim için acil durum ilan edilmesi için tasarı hazırlandığı kaydedildi. Belediye sözcüsünce yapılan açıklamada, kentte bundan sonra alınacak tüm kararlarda iklime zarar verilip verilmediği göz önüne alınacak.

Konstanz Belediye Meclisi tarafından alınan karara göre, kente sunulacak enerjinin iklime zarar vermeyecek türden olması, kentteki ulaşımın tümüyle çevre ve iklim dostu olacak şekilde geliştirilmesi ile binalarda enerji tüketimine ilişkin yeni bir enerji yönetimi oluşturulması öngörülüyor.

BİRÇOK KENT VE EYALETTE ACİL DURUM BEKLENTİSİ VAR

İsveçli 16 yaşındaki öğrenci Greta Thunberg öncülüğünde başlayan ve Cuma günleri okula gitmeyerek iklim için gösteriler düzenlenen eylem birçok ülkede etkili olmaya başlamıştı. Thunberg öncülüğünde ‘İklim için okul grevi’ adıyla başlayan eylemler daha sonra Gelecek için Cuma olarak yayılmaya devam etti.

85 bin nüfuslu Konstanz ile Almanya’da ilk kez bir kent belediyesi bu çağrıya uyarken, birçok kent ve eyalette bu yönlü baskı artıyor.