Almanya’da krize rağmen son üç nükleer santral kapatılıyor
Almanya, enerji krizine rağmen 2022'de ilan ettiği nükleer enerjiden çıkış rotasını sürdürerek, cumartesi günü son üç reaktörün bağlantısını kesecek.
Almanya, enerji krizine rağmen 2022'de ilan ettiği nükleer enerjiden çıkış rotasını sürdürerek, cumartesi günü son üç reaktörün bağlantısını kesecek.
Ülkede yaşanan enerji krizi ve son aylarda kamuoyu anketlerinde santrallerin devamından yana eğilimin artmasına rağmen, halen faaliyette olan son üç reaktör cumartesi günü kapatılacak.
Atom enerjisi olmadan başarılı bir yeşil geçiş yapmayı planlayan Almanya böylece 60 yıl sonra bir sayfayı kapatmış oluyor.
Nükleer enerjiden çıkış kararı 2002 yılında alındı. Japonya’daki Fukuşima felaketi ardından 2011’de bu süreç dönemin başbakanı Angela Merkel tarafından hızlandırıldı.
Son üç reaktörün kapatılması için 31 Aralık tarihi belirlenmişti ancak yaşanan enerji krizi ile birlikte kamuoyu görüşü reaktörlerin sürdürülmesinden yana eğilim kazandı. Anketlerde Almanların yüzde 65’i sözkonusu reaktörlerin sürdürülmesinden yana olduklarını ifade ediyordu. Yeşiller açısından ise onlarca yıllık bir mücadelenin tamamlanması olarak görülüyor.
Nükleere karşı olan Yeşilerle kurulan koalisyon hükümetinin başındaki Olaf Scholz, tedarik sorununu güvenceye almak adına üç reaktörün faaliyetini 15 Nisan’a kadar uzatma kararı aldı.
Üç reaktör geçen yıl üretilen enerjinin yüzde 6’sını sağlıyordu. 1997 yılında nükleer enerji Almanya’daki enerji üretiminin yüzde 30,8’ini temsil ediyordu. Bu süre içerisinde yenilenebilir enerji yaygınlaştırıldı ve 2022’de yenilenebilir enerjinin payı yüzde 46’ya çıktı. 10 yıl önce yenilenebilir enerjinin ülkedeki payı yüzde 25’in altındaydı.
Bu konu siyasi partiler arasında farklı tepkilere yol açıyor. Liberaller, reaktörlerin kapatılmasının Almanya’nın enerji güvenliğine yönelik fazladan bir tehdit oluşturduğunu düşünüyor. Muhafazakarlar, bu durumun kömüre yönelimi yeniden başlatacağını iddia ederken, Yeşiller Cumartesi günü ülke genelinde zaferi kutlamaya hazırlanıyor.
Almanya 2038 yılına kadar tüm kömür santrallerini de kapatmayı hedefliyor. Kömür, Almanya’da elektrik üretiminin üçte birini halen temsil ediyor. Geçen yıl Rus gazının eksikliği nedeniyle kömürle elde edilen enerjide yüzde 8’li artış yaşandı.
Başbakan Olaf Scholz, elektrik ihtiyacını gidermek için gelecek yıllarda her gün 4 ila 5 rüzgar türbini kurmak gerektiğini söyledi.