Almanya’da nükleerden çıkışın maliyeti 24,4 milyar euro

Almanya'da nükleer enerjiden çıkışın şirketlere maliyeri 24.4 milyar euro olacak.

Almanya’nın 2022 yılına dek tümüyle atom enerjisinden çıkmaya hazırlanırken, nükleer santrallerin kapatılmasından oluşacak maliyetin karşılanmasında şirketlerin payında uzlaşma sağlanmış değil.

Nükleer enerjinin tehlikelerine karşı gelişen tepkiler nedeniyle 2011’de alınan kararla, Almanya’daki tüm nükleer santrallerin kapatılması kararı alınmış, ancak ortaya çıkacak on milyorlarca euro maliyetin nasıl karşılanacağı netleştirilememişti.

Nükleer santrallerin temizlenmesi, atıkların depolanması gibi maliyeti on milyarlarca euroyu bulacak projelerin maliyetinin on milyarlarca euroyu bulması bekleniyor.

SONBAHARDAN BU YANA MALİYET 1,1 MİLYAR EURO ARTTI

Federal Meclis tarafından 2015 yılında görevlendirilen bir komisyonun geçtiğimiz sonbaharda hazırladığı bir raporda, 23,5 milyar euro ödeyecek enerji şirketlerinin tüm sorumluluklarından muaf olması istenmişti. Ancak kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle devlet ile enerji şirketleri arasındaki müzakereler devam etmiş ve bu miktar son olarak 24,1 milyar euro olarak hesaplanmıştı.

Spiegel Online’da yer alan bir haberde ise, E.on, RWE & Co. Gibi şirketlerin tekelindeki nükleer santrallerin kapatılması, temizlenmesi ve atıkların depolanması karşılığında 24,4 milyar euro talep ediliyor. Şirketlerin bu miktarı oluşturulacak ‘Atom Fonu’na yatırmalarıyla birlikte sorumlulukları sona ermiş olacak.

Atom enerjisinden çıkılmasıyla birlikte nükleer santrallerin sökülmesi, atıkların temizlenmesi ve yüksek radyoaktiviteye sahip atıkların güvenli alanlarda depolanması gerekecek. Bu atıkların deprem, toprak kayması veya diğer jeolojik risklerin olmayacağı alanlarda yüzlerce ve hatta binlerce yıl saklanabilecek şekilde depolanmaları gerekiyor.