Almanya gaz ve mazotlu ısıtıcıları yasaklamak istiyor

Almanya hükümeti yenilenebilir enerji kaynaklarını desteklemek için gelecek yıldan itibaren yeni gaz ve mazotlu ısıtıcıların kurulumunu yasaklamak istiyor.

Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck, en kirletici ısıtma sistemlerinin değiştirilmesi için başlangıçta planlanan takvimi hızlandırmanın “acil” olduğunu belirtti. Habeck, “On yıldır hiçbir şey yapılmadı” dedi.

Başbakan Olaf Scholz'un koalisyon hükümeti başlangıçta 2025'ten itibaren ısının en az yüzde 65'ini yenilenebilir enerjilerden üretmeyen ısıtma sistemlerinin yasaklanması konusunda anlaşmıştı.

Koalisyon hükümetini oluşturan partiler arasında bu konuda anlaşmazlıklar var ancak Robert Habeck, fosil yakıtlardan ısı pompaları gibi daha yeşil teknolojilere geçişin, yeşil enerjiye geçiş yapan insanlar için milyarlarca euroluk bir mali destek paketiyle geleceği sözünü verdi.

Bakan, “İklim nötrlüğü sosyal bir mesele haline gelmemeli ve olmayacak” derken, nihai taslak sunulmadan önce birtakım konuların hala açıklığa kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

2045 yılına kadar, ülkede tüm petrol ve gaz ısıtma sistemlerinin çalıştırılmasının yasaklanması gerekiyor.

 

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya, 2045 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak amacıyla fosil yakıt kullanımının azaltılması, nükleer enerjiden çıkış ve yenilenebilir enerjilerin hızlandırılmış gelişimini içeren enerji modelinde benzeri görülmemiş bir dönüşüm gerçekleştiriyor.