Amed'de balık türlerini yok edecek uygulama

Kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, balık türlerini yok edecek uygulamalara başladı.

Amed Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte bulunan göl, gölet ve akarsulara "sivrisinekle mücadele" adı altında, doğa bilimcileri tarafından "tehlikeli tür" olarak adlandırılan ve 100 yıl yaşayabilen binlerce ithal Gambusia türü süs balık yavruları bırakıldı.

Kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılı ilaçlama programı çerçevesinde, sivrisinekle mücadele için kent sınırları içinde bulunan göl, Dicle Nehri kıyısındaki küçük akarsu ve göletlere, yırtıcı ve tehlikeli tür olarak bilinen, anavatanı Amerika olan binlerce Gambusia türü süs balık yavrusu bıraktı. Doğal yaşamda dış etken olmadan 40 ile 100 yıl arasında yaşayabilen bu balık türü, geçmişte "sivrisinekle mücadele" adı altında bir çok ülkede denenmiş ancak bırakıldıkları su ve göletlerde doğal dengeyi bozduğu, diğer balık yumurtaları ile larvalarını yiyerek yok ettiği ve yerleştiği habitattan temizlenmesinin çok zor olduğu gerekçesiyle kullanılmasından vazgeçilmişti.

BELEDİYELER VAZGEÇMİŞTİ

Denizli Belediyesi tarafından 2015 yılında kent genelindeki baraj, gölet ve göllere Gambusia türü balık yavruları bırakılmış, ancak doğa severler buna tepki göstermişti. Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay, uygulamanın ekolojik dengeye zarar verdiğini belirterek, Denizli Belediyesi hakkında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Tepkilerin ardından belediye, söz konusu balık türünü sulara bırakmaktan vazgeçmişti. Aynı şekilde Çanakkale, Antakya, Manisa ve Muğla Belediyeleri de, göl ve göletlere bıraktıkları bu balık yavrularına yönelik gelen tepkiler üzerine uygulamalarına son vermişti.

GAMBUSİA BALIĞI

Bu balık türü genellikle 1-2 inç genişliğinde, gümüş ve gri arası renkli. Bol iştahlı bir balık. Hızla ürer ve yumurtaları yok. Dişisi yaşamında 3 ya da 4 kez doğurur ve her biri 40-100 yıl arası yaşar. Doğumları genellikle sıcak ilkbahar ve yaz aylarında olur. İlk doğduklarında sadece 3-8 inç uzunluğunda olmalarına rağmen hızlı bir şekilde yüzerler ve hemen gelişirler.

Bu balığın ekolojiye negatif etkisi var. Bulundukları ortamda bulunan larva ve küçük balıklarla beslenir. Bırakıldıkları sulak alanlarda 3 yıl içinde doğal dengeyi kendi lehine değiştirebilme yeteneğine sahip.