Amed’de uyuşturucu kullanma yaşı 9’a indi
Amed’de devletin göz yummakla yetinmeyip bizzat teşvik ettiği uyuşturucu kullanım yaşı her geçen gün düşüyor. Tedavi merkezlerine getirilen çocuklar arasında 9-10 yaşında olanların varlığı dikkat çekiyor.
Amed’de devletin göz yummakla yetinmeyip bizzat teşvik ettiği uyuşturucu kullanım yaşı her geçen gün düşüyor. Tedavi merkezlerine getirilen çocuklar arasında 9-10 yaşında olanların varlığı dikkat çekiyor.
Amed’de devletin göz yummakla yetinmeyip bizzat teşvik ettiği uyuşturucu kullanım yaşı her geçen gün düşüyor. Tedavi merkezlerine getirilen çocuklar arasında 9-10 yaşında olanların varlığı dikkat çekiyor.
Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi'ne (ÇEMATEM) şimdiye kadar 4 binden fazla tedavi başvurusu yapıldı. Aileleri tarafından uyuşturucudan kurtulmaları için getirilen kimi çocukların yaşı 9 ile 10 arasında değişiyor. Uyuşturucu bağımlısı olup da hastanede tedaviyi kabul etmeyen veya ailelerinin tedaviye gönderemediği çocukların sayısı ise bilinmiyor.
Amed’de 18 yaş altındaki madde bağımlısı çocuklara hizmet veren ve 9 yaşında madde bağımlısı çocukların bile tedavi gördüğü 10 yataklı Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM), çocuklara resim, el işi, müzik, spor ve benzeri aktivitelerle bağımlılıktan kurtulmaları ve becerilerini geliştirmeleri konusunda yardımcı oluyor. Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren ÇEMATEM'e şu ana kadar 4 bin 111 yatan hasta ve ayakta tedavi başvurusu oldu. Bölgede uyuşturucu bağımlılarının tedavileri için tek merkez olan ÇEMATEM yetkilileri, ailelerin çocuklarının bağımlı olduklarını öğrenme sürelerinin uzun sürdüğünü belirterek, en küçük bir şüphe duydukları takdirde bir uzmandan yardım almaları konusunda uyarıyor.
ULAŞILABİLİRLİĞİ KOLAY VE UCUZ
10 yatak kapasiteli merkezde bazen yatan hasta yoğunluğu olduğunda yataklara ek yapılarak bu sayı 20'yi bulabiliyor. Uyuşturucu tedavisi konusunda uzman olan bir psikolog, ulaşılabilirliği kolay ve ucuz olduğu için artık uyuşturucu kullanan küçük yaştaki çocuklara da rastladıklarını, bazen ailenin aylar geçtikten sonra çocuğunun uyuşturucu kullandığının farkına varabildiğini söyledi.
Ailelerin uyuşturucu konusunda dikkatli olması gerektiğini kaydeden psikolog, "Çocuk belki bir yıl, belki iki yıldır o maddeyi kullanıyor. Anne üç beş ay sonra öğrenebiliyor" dedi.
AİLELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Psikologa göre, aileler öncelikle şunlara dikkat etmeli:
* Çocuğun son günlerde davranışlarında herhangi bir değişiklik var mı?
* Ders başarısında bir azalma var mı?
* Sık sık gribal enfeksiyon gibi burnunu çekiyor mu?
* Gözlerinde kızarma var mı?
* Göz bebeklerinde büyüme küçülme var mı?
* Tuvalette uzun süre kalıyor mu?
* Son zamanlar eve gelirken sarhoş bir şekilde geldiği oluyor mu?
* Son zamanlarda sık sık yalana başvuruyor mu?
* Evden zaman zaman paranın kaybolduğu oluyor mu?
* Sinirlenmeleri ya da bazen hiçbir şey yapmadan, aktivitelere katılmadan gidip uyuduğu oluyor mu?
Böyle durumlar olduğunda kendilerine başvurulmasını isteyen psikolog, şöyle devam etti: "Biz onlara gerekli yardımı yapalım. Bunun tedavi edilebilir olduğunu ailelerin bilmesi gerekiyor. Bunu bireyin de bilmesi gerekiyor. Muhakkak bir uzmandan destek almaları gerektiğini bilsinler. Bize geldiklerinde biz onlara danışmanlık hizmeti yapabiliriz. Çocukların ve ergenlerin madde bırakmaları konusunda tedavilerini yapabiliriz. Ailenin ve çocuğun kendisini de eğitebiliriz bu konuda."
9 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUK NASIL BAŞLAR?
Uyuşturucu kullanımının 9 yaşına kadar düştüğüne ve ÇEMATEM'e 9-11 yaş arası çocukların bile aileleri tarafından tedaviye getirildiğine dikkat çeken psikolog, tek bir nedenle izah edilemeyeceği kaydını düşerek, şunları ifade etti: "9 yaşındaki bir çocuğun başlaması için çevrede kolay ve ucuz ulaşabilir olması; birilerinin onu teşvik etmesi lazım. Öncelikle çocuklar sigarayla başlıyor bu işe. Daha sonra ya şeker dedikleri hap ya da bali, tiner, uçucu maddeler; sonra da esrar, eroin, bonzai, cam dedikleri metamfetamin gibi şeyler kullanmaya başlıyorlar. Bize başvurduklarında poliklinik takibine alıyoruz ve tedaviye başlıyoruz. Onlara eğitimler veriyoruz. Taburcu olduktan sonra da 18 yaşına gelene kadar haftalık, 15 günde bir, ayda bir onların kontrollerine devam ediyoruz. ÇEMATEM, demir parmaklıklar arkasında bir yer değil. Okul, ev, pansiyon gibi bir yer. Sürekli aktivite içerisindeyiz. Anlatıldığı gibi bağlayarak tedavi etmiyoruz."