Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fetah El Sisi, yıl sonu kutlamaları öncesinde yaptığı bir açıklamada, aşırı kilo nedeniyle vatandaşları eleştirdi.
El Sisi, “Bir yere gittiğimde, hayal edemeyeceğiniz şeyler görüyorum ve kendime şunu soruyorum: Bu nedir? Kimdir bu insanlar? Neden kendileriyle ilgilenmiyorlar?” dedi.
Sisi, Aralık ayı başında da bir televizyon konuşmasında ülkedeki aşırı kilolu insanların sayısından bahsederek, kendileriyle ilgilenmelerini tavsiye etmişti.
Mısır Cumhurbaşkanı ayrıca, okullar ve üniversitelerde fizik eğitimlerinin zorunlu hale getirilmesini isterken, televizyonların aşırı kilolu sunucular ve davetlilere yasaklanmasını dahi önermişti.
SAĞLIKLI ÜRÜNLER PAHALI
Sisi karşıtları ise, sorunun yoksulluk ve hayat pahalılığı olduğunu belirterek tepki gösterdiler. BeninWebTV’ye göre insan hakları alanına uzman avukat Muhammed Zaree, “Ucuz fiyata sağlıklı besinleri hizmete koymaya, insanların egzersiz yapabileceği ve devlet sağlık sisteminin karşılayacağı acil obezite ameliyatları için imkan sağlamaya ihtiyaç var” dedi.
Kötü beslenme veya abur cubur, Mısır’daki obezite sorununun büyümesinin nedenlerinden biri olarak görülüyor. Obezite, meyve ve sebze fiyatlarının fırlaması ile birlikte endemik hale geldi.
MISIR DÜNYANIN EN “OBEZ” ÜLKESİ
Yüksek kalorili, aşırı şekerli, aşırı yağlı ürünler uygun fiyata pazarda bulunurken, buna karşın sağlıklı besinler yoksullar için erişimi zor fiyatlara satılıyor.
2017’de Washington Üniversitesine bağlı bir enstitü tarafından yapılan küresel araştırmaya göre, her üç Mısırlıdan biri obezite sorunu yaşıyor. Bu da obezite oranları konusunda Mısır’ı ilk sıraya oturtuyor. Araştırmaya göre, yetişkinlerin yüzde 39’u, diğer bir ifadeyle 100 milyon nüfuslu ülkede 19 milyon kişi obez. Mısırlı çocukların da yüzde 10.2’si, yani 3.6 milyon çocuk aynı sorunu yaşıyor.