The Lancet tıp dergisinde yayınlanan raporda, küresel ısınma senaryosunda 2°C'lik bir artışın, 2050'ye kadar sıcaklığa bağlı yıllık ölümlerin %370 oranında, yani 4.7 kat artmasına neden olabileceği belirtiliyor.
"Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayımı" başlıklı rapor, aşırı sıcaklıkların yanı sıra kuraklık, bulaşıcı hastalıkların yayılması ve sağlık sistemlerinin zorlanması gibi iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki tehditlerine odaklanıyor.
Raporda, enerjiyle ilgili karbon emisyonlarının geçen yıl rekor seviyelere ulaştığı ve fosil yakıtları destekleyen hükümetler, şirketler ve bankalar eleştiriliyor.
Raporun ortaya koyduğu verilere göre, 2022'de dünya genelinde insanlar ortalama 86 gün potansiyel olarak ölümcül sıcaklıklara maruz kaldı.
65 yaş üstü bireylerin sıcaklığa bağlı nedenlerden ölüm oranı 1991-2000 ile 2013-2022 dönemleri arasında %85 arttı.
Rapora göre, 2023, tarihin en sıcak yıllarından biri olabilir. Bu durum, kuraklıkların artması, gıda güvensizliğiyle karşılaşan insan sayısının artması ve bulaşıcı hastalıkların yeni alanlara yayılması gibi tehlikeleri beraberinde getiriyor.
Raporda ele alınan konulardan biri de iklim müzakerelerinde sağlığın daha fazla vurgulanması gerekliliği olarak dikkat çekiyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, rapora verdiği yanıtta, dünya genelinde milyarlarca insanın sağlığının ve yaşamının tehlike altında olduğunu belirterek, "insanlığın dayanılmaz bir gelecekle karşı karşıya olduğunu" ifade etti.
İngiltere'deki Bristol Üniversitesi İklim Riski Kürsüsü Başkanı Dann Mitchell ise hükümetleri iklim hedeflerine daha etkili bir şekilde ulaşmaya çağırarak, "İklim değişikliği konusundaki sağlık uyarıları, hükümetleri yeterince azaltmaya ikna edemedi" dedi.