Aşırı sıcaklar Güney Doğu Asya’da pirinç üretimini tehdit ediyor
Güneydoğu Asya, son günlerde rekor sıcaklar yaşarken, pirinç ekimi zarar görmeye başladı.
Güneydoğu Asya, son günlerde rekor sıcaklar yaşarken, pirinç ekimi zarar görmeye başladı.
Özellikle Tayland ve Vietnam’da hiçbir ay bu kadar sıcak olmadı. Sıcaklık değerleri 44 derecenin üzerine çıktı.
Bu aşırı sıcaklıklar nisan ortasından beri devam ediyor ve nüfus üzerinde olduğu kadar tarım ve özellikle dünyada en çok üretilen üçüncü tahıl olan pirinç üzerinde ağır sonuçlara yol açıyor.
Pirinç, Afrika'da ve özellikle 90'ını üreten ve tüketen Asya'da dünya nüfusunun yarısından fazlasının temel gıda maddesi olarak önem kazanıyor.
Güney Asya'da, mevcut sıcaklıklar şu anda pirinç yetiştirmek için optimum sıcaklık olan 31 derecenin 15 derece üzerinde bulunuyor.
Ancak uzmanlara göre ilk hasar 35 dereceden itibaren gözlemlenebiliyor. Bu nedenle, mevcut 45 derece sıcaklıkla termal şokları gözlemlemek mümkün hale geldi.
Isıya daha dayanıklı pirinç bulmak için araştırmalar aktif olarak çalışıyor ancak bunu beklerken pirinç ekiminin ekonomi için gerekli olduğu bölgelerde üretim düşüyor ve fiyatlar tırmanıyor.
Sonuç olarak, bazı ülkeler sosyal veya politik krizlerle karşı karşıya kalma riski taşıyor.
Art arda üç yıllık bolluğun ardından, pirinç üretimi geçen yıl düşmeye başladı.
Bunun nedeni de özellikle Hindistan, Pakistan, Çin, Kaliforniya ve Avrupa'daki kültürleri harap eden sıcak hava dalgaları, kuraklıklar ve seller olarak ifade ediliyor. 2023'ün ilk aylarında da düzelme yaşanmadı.