Avrupa’da 2022 ‘iklim felaketleri’ yılı oldu
İklim değişikliklerini gözlemleyen Avrupa servisi Copernicus, Avrupa’nın bugüne kadar kayda geçen en sıcak yazını 2022’de yaşadığını bildirdi.
İklim değişikliklerini gözlemleyen Avrupa servisi Copernicus, Avrupa’nın bugüne kadar kayda geçen en sıcak yazını 2022’de yaşadığını bildirdi.
Avrupa Birliği (AB) programlarından Copernicus kapsamındaki İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yayınlanan rapora göre 2022 yılına iklim felaketleri damgasını vurdu. 2023 daha kötü olabilir.
Avrupa 2022 yılında en sıcak yazını gördü. 1991-2020 dönemine kıyasla hava sıcaklığı +1,4 derece arttı. Örneğin Birleşik Krallık’ta hava sıcaklığı ilk kez 40 derecenin üzerine çıktı.
Avrupa bir istisnayı oluşturmuyor. Dünya genelinde de son sekiz yıl en sıcak yıllar olarak kayda geçerken, atmosferdeki sera gazı yoğunluğu da artmaya devam ederek son yüzbinlerce yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Copernicus, Avrupa kıtasında ısınmanın dünya ortalamasından iki kat daha hızlı arttığına dikkat çekti. Avrupa’da sanayi çağına (1850-1900) göre ısınma son beş yılda +2,2 derece arttı.
Avrupa'da sıcaklıklardaki bu artışa 2022 yılında aşırı iklim olayları eşlik etti. Bunlardan en belirgin olanı "yaygın bir kuraklık” oldu.
Avrupa kıtası, ortalamanın altında kış kar yağışı ve ilkbahar yağmuru görürken, Alplerdeki buzullarda 5 km3'lük rekor bir kayıp yaşandı. Hafif yağmurlar yaz boyunca devam etti ve bir bütün olarak yıl boyunca hava ortalamadan yüzde 10'a kadar daha kuru geçti. Sonuç olarak, toprak nemi son 50 yılın en düşük ikinci seviyesi ve nehir akışı da kayıtlardaki en düşük ikinci seviye oldu. Nehirlerin en az yüzde 63'ü bu durumdan etkilendi.
Sıcaklık ve kuraklık yangın riskini artırdı: Ajans, AB ülkelerinde geçen yıl 900 bin hektardan fazla alanın yandığı tahmininde bulundu.
2023 yılı da kötü bir başlangıç yaptı: Yılın ilk büyük yangını, kuraklığın halihazırda kısıtlamalara ve gerilimlere neden olduğu Doğu Pireneler'de bin hektardan fazla bitki örtüsünü küle çevirdi.