Avrupa, dünyanın geri kalanından iki kat daha hızlı ısınıyor

Avrupa Kıtası, sanayi çağı öncesi döneme göre 2022 yılında 2,3 derece daha fazla ısınırken, dünya ortalaması 1,2 derece olarak tespit edildi.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa iklim servisi Copernicus, yaşlı kıta Avrupa’nın sanayi çağı (1850-900) öncesine kıyasla 2022 yılında 2,3 derece daha fazla ısındığını duyurdu.

Bu oran, Avrupa’nın 1980’li yıllardan bu yana dünya ortalamasından iki kat daha fazla ısındığını gösteriyor.

DÜNYANIN EN HIZLI ISINAN BÖLGESİ

Sera gazı emisyonlarından dolayı gezegendeki ortalama sıcaklık 1,2 derece artış gösterdi. BM’ye bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) Genel Sekreteri Petteri Taalas, küresel ısınmaya ilişkin hazırlanan bir raporun önsözünde “Avrupa dünyanın en hızlı ısınan bölgesi” dedi.

Kasım ayında DMÖ, Avrupa’nın 1980’li yıllardan bu yana her on yılda +0,5 derece daha hızlı ısındığını açıklamıştı. Bu da dünyanın diğer beş meteorolojik bölgesinin ortalamasından iki kat daha hızlı bir ısınmayı ifade ediyor.

SICAKTAN DOLAYI 16 BİNİ AŞKIN ÖLÜM

Acil durumlar veri bankasına (EM-DAT) göre 2022 yılında Avrupa’daki meteorolojik, hidrolojik ve iklimsel tehlikeler 156 bin kişiyi doğrudan etkiledi ve neredeyse tamamı ısı dalgaları nedeniyle olmak üzere 16 bin 365 bin kişinin ölümüne yol açtı.

Avrupa Çevre Ajansı'nın (AÇA) çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, 1980'den bu yana meteorolojik felaketler (sıcak hava dalgaları, seller vb.) 195 bin kişinin ölümüne neden oldu. Çoğunlukla sel ve fırtınalarla bağlantılı olan ekonomik zararın 2022 yılı için toplamda yaklaşık iki milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. 2021 yılında yaşanan istisnai sellerden kaynaklı 50 milyar dolarlık maliyet ortaya çıkmıştı.