Dünyada karadan denize kadar her alanda doğayı tehdit eden klasik plastik poşetler, en az 300-400 yıl gibi bir süre doğaya karışmadıkları için oldukça tehlikeli. Başta kuşlar ile deniz canlılarının yok olmasına yol açan bu türler yerine son yıllarda giderek daha fazla ‘biyobozunur’ veya ‘kompostable’ denilen ve doğada çözünür olduğu iddia edilen plastik poşetlerin üretimine ağırlık veriliyor.
SANILDIĞI GİBİ ÇÖZÜNÜR DEĞİLLER
Ancak İngiltere’de yapılan bir çalışma, doğada çözünebilir olduğu savunulan plastik poşetlerin de en az yıllarca sorun olacağını gösteriyor.
Plymouth Üniversitesi uzmanlarınca yapılan bir deneyin sonuçları, Environmental Science and Technology adlı dergide yayınlandı. Araştırma kapsamında biyobozunur ve kompostable denilen doğada çözülebilen poşet türü ile klasik poşetler denendi.
3 YIL SONUNDA HALEN ALIŞVERİŞ TAŞIYACAK KADAR SAĞLAMDI
Araştırmanın sonuçlarına göre, açık havada veya denizde en az 3 yıl bırakılan biyobozunur nitelikteki plastik poşetlerle bu sürenin sonunda da alışverişleri taşımak mümkün olabildi. Ayrıca kompostable denilen tür ise daha ziyade deniz altında 3 ay gibi bir sürenin sonunda çözünmeye başladı.
BU TÜRLERE İLİŞKİN KESİN NORMLARA İHTİYAÇ VAR!
Araştırmada yer alan uzmanlardan Imogen Napper, tüketicilerin normal şartlarda ‘doğada çözünür’ oldukları savıyla yöneldikleri yeni doğa dostu poşetlerin gerçekte böyle olmayabileceğine dikkati çekti.
Plymouth Üniversitesi profesörlerinden Richard Thompson ise, doğada çözünür olduğu iddia edilen farklı poşet türlerinin özellikle deniz altında iken uyumlu ve güvenilir bir çözünürlüklerinin olmadığını dile getirdi. Thompson, bu tür ‘doğa dostu’ plastik poşet türlerinin geri dönüşümünün de sorunlu olabileceğini ve bundan dolayı da bunlara dair normların yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı.