Biyoçeşitlilikteki gerileme gıda kıtlığına yol açabilir!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), biyoçeşitliliğindeki gerilemenin gıda kıtlığına yol açabileceği uyarısında bulundu.

FAO yayınladığı alarm verici bir raporda her gün canlı türleri ve bitkilerin yok olduğunu belirtti.

Raporda beslenme sistemlerimizin temelini oluşturan biyoçeşitliliğin dünya genelinde gerilediğine dair kanıtlara yer verildi.

Raporda, "Gıdalarımız için kritik önemde olan bitki, hayvan ve mikroorganizmalar yok olduğunda bunun geri dönüşü yok" vurgusu dikkat çekti.

FAO, "Biyolojik çeşitlilik ya da kısaca biyoçeşitlilik tarımsal ürünlerin hastalık, salgın hastalık ve iklim değişikliği gibi etkenlere karşı daha dirençli olmasını sağlıyor" ifadelerine yer verildi.

Raporda, 19. yüzyılda patateslerin çürümesi nedeniyle İrlanda'da yaşanan kıtlığı örnek gösterildi.

6 BİN BİTKİ YETİŞİYOR, SADECE 200’Ü TABAKLARDA

O tarihten beri biyoçeşitliliği teşvik eden tarımsal uygulamaların ilerlediği ancak henüz yapılacak çok şey olduğunu kaydeden FAO, hükümetleri bu soruna el atmaya çağırdı.

İnsanlık mevcut durumda beslenmek için 6 bin dolayında bitki yetiştiriyor, ama gerçekte sadece 200 kadarı tabaklarımıza giriyor ve sadece dokuzu, dünyadaki tüm rekoltenin yüzde 66’sını temsil ediyor.

YÜZDE 75’İ POLENLEŞMEYE BAĞIMLI

FAO, dünya genelindeki rekoltenin yüzde 75’inin polenleşmeye bağımlı olduğunu, ancak arı kolonilerinin giderek daha nadir hale geldiğini belirtti.

Raporda, coğrafik olarak biyoçeşitliliği çok zengin olan Latin Amerika ve Karayiplerin en fazla tehdit altında olduğu vurgulanıyor.