BM’den 2023 için ‘rekor sıcaklıklar’ uyarısı
Birleşmiş Milletler doğa olayı El Nino nedeniyle 2023 yılında dünyanın rekor sıcaklıklara hazır olması gerektiği konusunda uyardı.
Birleşmiş Milletler doğa olayı El Nino nedeniyle 2023 yılında dünyanın rekor sıcaklıklara hazır olması gerektiği konusunda uyardı.
BM’ye bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), El Nino'nun bu yıl yüksek bir olasılıkla oluşacağına dikkat çekerek, bu durumun sıcaklıkların yeni rekor seviyelere yükselmesine neden olabileceği konusunda uyardı.
WMO, El Nino'nun temmuz ayı sonuna kadar yüzde 60 ve Eylül ayı sonuna kadar yüzde 80 olasılıkla gelişme şansı olduğu tahmininde bulundu.
Doğa olayı El Nino, genellikle dünyanın bazı bölgelerinde sıcaklık ve kuraklık artışına yol açarken, bazı bölgelerde de şiddetli yağışlara neden oluyor.
Bu iklim olayı en son 2018-2019'da yaşandı ve yerini, ters etkilere ve özellikle sıcaklıklarda düşüşe neden olan uzun süreli “La Nina” dönemine bıraktı.
Bu ılımlı etkiye rağmen, son sekiz yıl bugüne kadar kayda geçen en sıcak yıllar oldu. La Nina olmasaydı, ısınma durumu daha da kötü olabilirdi.
WMO başkanı Petteri Taalas yaptığı açıklamada, La Nina’nın "küresel sıcaklık artışında geçici bir fren görevi gördüğünü” kaydetti.
Taalas, "El Nino'nun gelişimi büyük olasılıkla küresel ısınmada yeni bir zirveye yol açacak ve sıcaklık rekorları kırma şansını artıracak" diye uyardı. ,
Mevcut durumda, yaklaşan El Nino'nun yoğunluğunu veya süresini tahmin etmek mümkün görünmüyor.
Son El Nino olayı “zayıf” olarak kabul edilmişti ancak 2014 ile 2016 arasında yanan daha önceki El Nino dönemi, çok güçlüydü ve felaket sonuçlar ortaya çıkardı.
WMO, 2016'nın "çok güçlü bir El Nino'nun 'çifte etkisi' ve insan faaliyetlerine bağlı sera gazlarının neden olduğu ısınma nedeniyle kaydedilen en sıcak yıl olduğuna" dikkat çekti.
WMO Başkanı, "Dünya El Nino'nun gelişimine hazırlanmalı" uyarısında bulundu.
Taalas, "Afrika Boynuzu yaşadığı kuraklıktan ve La Nina bağlantılı diğer etkilerden kurtulmayı sağlayabilir, ancak aynı zamanda daha aşırı hava ve iklim olaylarını da tetikleyebilir" dedi.
En çok tehdit altındaki halkları korumak için WMO'nun önceliklerinden biri olan erken uyarı sistemleri kurma ihtiyacının altını çizdi.
WMO, hiçbir El Nino'nun aynı olmadığını ve etkilerinin kısmen yılın mevsimsel dönemine bağlı olduğunu belirtti.
Bu fenomen ortalama olarak her iki ila yedi yılda bir meydana geliyor ve genellikle dokuz ila 12 ay sürüyor.
El Nino, genellikle orta ve doğu tropikal Pasifik Okyanusu'ndaki okyanus yüzey sıcaklıklarının ısınmasıyla ilişkilendiriliyor.
El Nino genellikle Güney Amerika'nın güneyinde, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyinde, Afrika Boynuzu ve Orta Asya'nın bazı bölgelerinde artan yağışlara neden olurken, Avustralya, Endonezya ve Güney Asya'nın bazı bölgelerinde ciddi kuraklıklara neden olabiliyor.
Ayrıca kuzey yarımkürede sıcak ve güney yarımkürede soğuk mevsim olan kuzey yaz aylarında, El Nino'nun neden olduğu yüzey sularının ısınması, Orta ve Doğu Pasifik Okyanusu'ndaki kasırgaları körükleyebilirken, Atlantik havzasında kasırga oluşumunu engelleyebiliyor.