BM Genel Kurulu öncesi on binlerce kişi iklim için yürüdü

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun başlamasından önce New York’ta on binlerce kişi iklim değişikliği konusunda daha fazla eylem çağrısında bulunmak için sokaklara indi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun resmi açılışından iki gün önce, pazar günü, on binlerce kişi New York sokaklarına çıkarak iklim değişikliği konusunda daha fazla eylem çağrısında bulundu.

Yaklaşık 700 örgüt ve aktivist grubun katıldığı eylemde "Biden, fosil yakıtlara son ver", "Fosil yakıtlar bizi öldürüyor" ve "Yangınlar ve seller için oy vermedim" yazılı pankartlar taşındı.

BM Genel Kurulu resmi açılışı salı günü yapılacak. ABD Başkanı Joe Biden da yönetici listesinde yer alıyor.

Aktivist grup Center for Popular Democracy'nin direktörü Analilia Mejia, "Yönetimden iklim acil durumu ilan etmesini istemek için buradayız" dedi.

Bu ay yayınlanan bir BM iklim raporunda uluslararası uzmanlar, insanlığın Paris Anlaşması'nın hedefleri doğrultusunda küresel ısınmayı sınırlama hedefine odaklanması halinde, sera gazı emisyonlarının 2025 yılında zirve yaptıktan sonra, keskin bir düşüş yaşanacağını belirttiler.

Yıl sonunda Dubai'de yapılacak iklim zirvesi COP28 çalışmalarına temel teşkil edecek olan rapora göre, 2015 yılında onaylanan Paris Anlaşması iklim lehine çeşitli eylemleri teşvik etti, ancak halen “tüm cephelerde yapılması gereken çok şey” var.

Geçen cuma günü Kaliforniya eyaleti, küresel ısınmadaki rolleri nedeniyle beş petrol devine karşı dava açtı. Eyalet, petrol devlerini milyarlarca dolar zarara yol açmak ve fosil yakıtlarla ilgili riskler konusunda halkı yanıltmakla suçladı.

Genel Kurul sırasında çarşamba günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in girişimiyle bir iklim zirvesi düzenlenecek.