BM uyardı: Su kıtlığı yayılıyor, her an küresel krize dönüşebilir
Birleşmiş Milletler, insanlığın “vampir” gibi gezegenin su kaynaklarını “damla damla” tükettiğini ve bunun “her an” küresel bir su krizine dönüşebileceği konusunda uyardı.
Birleşmiş Milletler, insanlığın “vampir” gibi gezegenin su kaynaklarını “damla damla” tükettiğini ve bunun “her an” küresel bir su krizine dönüşebileceği konusunda uyardı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Su Konferansı öncesinde yayınlanan bir raporun önsözünde "Vampirik aşırı tüketim ve aşırı gelişme, su kaynaklarının sürdürülemez bir şekilde kullanılması, kirlilik ve kontrolsüz küresel ısınma, insanlık için bu yaşam kaynağını damla damla tüketiyor" dedi.
İnsanlığın “körü körüne tehlikeli bir yola girdiğini” belirten Guterres, “Ve hepimiz sonuçlarına katlanıyoruz” diye ekledi.
BM-Su ve Unesco tarafından hazırlanan raporda bazı yerlerde yeterli su olmadığı, bazı yerlerde ise su baskınlarının arttığını veya suyun kirlendiği belirtilirken, “küresel bir su krizinin her an yaşanabileceğine” vurgu yapıldı.
Raporun başyazarı Richard Connor, AFP’ye yaptığı açıklamada "Küresel su krizinden kaç kişinin etkileneceği bir senaryo meselesidir" dedi.
Connor, "Hiçbir şey yapılmazsa, nüfusun yüzde 40 ila 50'si sanitasyon hizmetlerine ve yaklaşık yüzde 20-25'i içme suyuna erişememeye devam edecek" ifadelerini kullandı. Yüzdeler değişmese bile dünya nüfusu ve bundan etkilenen insan sayısı artıyor.
BM Su Konferansı New York'ta başladı ve cuma gününe kadar sürecek. Yaklaşık yüz bakan ve on dolayında devlet ve hükümet başkanı da dahil olmak üzere yaklaşık 6 bin katılımcı ile yapılan konferansta eğilimi tersine çevirmek ve 2030 yılına kadar herkesin içme suyuna veya tuvalete erişimini garanti etmek amacıyla, 2015’te belirlenen hedefler ele alınacak. Yöneticilerden somut tedbirler almaları isteniyor. Ancak şimdiden, bazı gözlemciler bu taahhütlerin kapsamı ve bunları uygulamak için gerekli finansmanın mevcudiyeti konusunda endişeli.
Dünyada son 40 yılda tatlı su kullanımı yılda yaklaşık yüzde 1 artış gösterdi. BM-Su raporu öncelikle "yaygınlaşma eğiliminde" olan ve küresel ısınmanın etkisiyle kötüleşen su kıtlığına dikkat çekiyor. Bu sorunun yakında Doğu Asya ve Güney Amerika’da etkilenmemiş bazı bölgeleri de vuracağı kaydediliyor.
Diğer bir ifadeyle, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u su stresinin yüksek veya kritik bir düzeye ulaştığı bir ülkede yaşıyor. BM iklim uzmanlarının (IPCC) pazartesi günü yayınladığı rapora göre, "dünya nüfusunun yaklaşık yarısı" yılın en azından bir bölümünde "ciddi" su kıtlığı yaşıyor.
En az iki milyar insan dışkıyla kirlenmiş su içerek kolera, dizanteri, tifo ve çocuk felcine maruz bırakıyor.
Farmasötikler, kimyasallar, pestisitler, mikroplastikler veya nanomalzemelerden kaynaklanan kirlilikleri de eklemek gerekiyor. BM-Su, 2030 yılına kadar herkesin içme suyuna erişimini sağlamak için mevcut yatırım seviyelerinin en az üç katına çıkarılması gerektiği tahmininde bulunuyor.