Copernicus: Temmuz karada ve denizde en sıcak ay oldu
Temmuz ayı hem karada hem de denizde gözlemlerin yapılmaya başlandığı 19. yüzyıldan bu yana kaydedilen en sıcak ay oldu.
Temmuz ayı hem karada hem de denizde gözlemlerin yapılmaya başlandığı 19. yüzyıldan bu yana kaydedilen en sıcak ay oldu.
Avrupa servisi Copernicus tarafından yapılan açıklamaya göre Temmuz 2023, Dünya üzerinde kaydedilen en sıcak ay rekorunu büyük ölçüde kırdı. Bir önceki rekor 2019 yılı temmuz ayına aitti. Ancak Temmuz 2023’ün, 0,33°C daha sıcak geçtiği belirtildi.
Geçen ay, dünya genelinde sıcak hava dalgaları ve yangınların damgasını vurduğu bir ay oldu.
2023 temmuzu, 1991-2020 arası temmuz ayı ortalamalarından da 0,72 derece daha sıcak geçti.
Yılın ilk yedi ayının ortalaması ele alındığında, 2023 yılı kayıtlardaki en sıcak üçüncü yıl olarak değerlendirildi.
Zaten olağanüstü geçen haziran ayının ardından dünya, 6 Temmuz'da rekor düzeydeki ortalama en sıcak gününü (17.08°C) yaşadı. Çin'de ulusal sıcaklık rekoru 16 Temmuz'da 52.2°C ile Turpan'da (Sincan'da) kırıldı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletindeki Death Valley’de gece saatlerinde hava sıcaklığı 48.9°C'nin üzerine çıkarken, Florida açıklarında pazartesi akşamı suyun sıcaklığı 38°C'yi aştı.
Ayrıca hava sıcaklıkları Tunus'ta 49°C, Cezayir'de 48,7°C, Sardinya'daki Jerzu'da 48,2°C olarak ölçüldü.
Akdeniz havzası da bunaltıcı sıcaklar yaşıyor. Pazartesi günü, Akdeniz suları 28.71 ºC gibi eşi görülmemiş bir sıcaklığa ulaştı.
Aynı zamanda sıcaklık, kuraklık ve rüzgarın körüklediği yangınlar bölgeyi kasıp kavuruyor. Cezayir'de en az 34 kişi yanınlar nedeniyle hayatını kaybetti. Orman yangınları Yunanistan'ın Rodos, Korfu ve Euboea adalarını kemirmeye devam ediyor.
Bu aşırı hava olayları, iklim fenomeni El Niño'nun geri dönüşü ile açıklanıyor. Küresel sıcaklığı artırma eğiliminde olan ekvatoral Pasifik sularındaki bu sıcak anomali, yıl sonuna kadar gücünü kademeli olarak artıracak. Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) direktörü Carlo Buontempo yaptığı açıklamada, "Bu nedenle, Temmuz rekorunun bu yıl izole kalması pek olası değil" dedi.
Ancak bir zamanlar olduğundan 1,2°C daha sıcak olan bir dünyada mevcut sıcaklık artışının temel sorumlusu El Niño değil. Carlo Buontempo "İnsan kaynaklı sera gazı emisyonları, bu artışın ana itici gücü olmaya devam ediyor" dedi.