Dicle Nehri kirletiliyor

Amed’den başlayarak Cizre’nin içinden geçip Basra Körfezi’ne dökülen Dicle Nehri’ne birçok noktadan kanalizasyon suları karışıyor.

Dicle Nehri her geçen gün biraz daha kirleniyor. Özellikle yazın kötü kokuya ve kenarda biriken çöplerden dolayı çirkin görüntüye neden olan bu kirliliğe karşı herhangi bir önlem alınmıyor.

Sadece kanalizasyon atıkları da değil, nehir üzerinde bulunan kum ocakları atıkları da zarar veriyor. Masallara konu olan Dicle’de bir zamanlar bulunan birçok balık türünün nesli tükendi. Nehrin etrafında boylu boyunca bulunan park ve oturma alanlarına rağmen bu sorunun giderilmemesi halk tarafından da tepkiye neden oluyor. Halk, kanalizasyon suları ve atılan çöpler nedeniyle kötü kokuların yayıldığı nehrin temizlenmesini istiyor. Eskiden olduğu gibi temiz ve coşkulu akmayan nehir, yapılan baraj ve göletlerden de ciddi zarar gördü.

DİLEKÇELERE CEVAP YOK

Son yıllarda bu kirliliğin daha da arttığını ifade eden Cizreli yurttaş Abdulhamit Çancı, ne belediyelerin ne de Çevre İl Müdürlüğünün bu konuya dair bir çalışması olmadığını belirterek, “İnsanların sosyalleşme alanı bu nehrin kenarları. Piknik için de oturmaya da buraya geliyorlar. Atık sular doğayı tamamen kirletiyor. Dicle Nehri'nin tarihi düşünülmeli ve bu konuyla acilen ilgilenmeliler. Defalarca ilgili mercilere dilekçeler yazdık, ancak kimse bizi kaale almadı. Yakın bir yerde arıtma tesisi var oraya yönlendirsinler, yoksa yeni bir tesis açsınlar. Herkes bu kokudan rahatsız oluyor. Yeni belediye yönetiminden atık sulara bir çözüm bulmasını bekliyoruz” dedi.