Diyabet hastalıkları 2050 yılına kadar iki katına çıkabilir

Bir araştırmaya göre, diyabet vakalarının sayısı 2050 yılına kadar iki katından fazla artarak 1.3 milyara ulaşacak.

Tahminlere göre, dünya çapında 1.3 milyar insan diyabetten muzdarip olacak. Özellikle de önlenebilir tip 2 dünya çapında, yarım milyardan fazla erkek, kadın ve çocuk şu anda diyabetle yaşıyor. Yeni bir araştırmaya göre bu sayı 2050 yılına kadar iki kattan fazla artarak 1.3 milyara ulaşacak. "The Lancet" tıp dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, hiçbir şey yapılmazsa önümüzdeki 30 yıl içinde dünyanın tüm ülkelerinde diyabet oranı artacak.

VAKALARIN ÇOĞUNLUĞU TİP 2 DİYABET

Washington Üniversitesi Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsü araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmaya göre, mevcut 529 milyon hastanın yüzde 96'sının tip 2 diyabeti (hastalığın obezite ile ilişkili ve büyük ölçüde önlenebilir formu) var. Araştırmacılar, çalışmaya göre tip 2 diyabet için ana riskin yüksek vücut kitle indeksi (VKİ) olduğunu söylüyor. Çalışmaya göre, 2021'deki diyabet vakalarının ve ölümlerin yaklaşık yüzde 52'sini oluşturdu. Bunu kötü beslenme, çevresel ve mesleki tehlikeler, tütün tüketimi, düşük fiziksel aktivite ve alkol tüketiminden kaynaklanan riskler izledi.

ÖNLEME VE KONTROL KARMAŞIK

"Diyabetteki hızlı artış sadece endişe verici değil, aynı zamanda dünyadaki her sağlık sistemi için bir zorluktur" diyen çalışmanın baş yazarı Liane Ong, diyabetin kalp hastalığı ve felç riskini de artırdığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Genel kamuoyu tip 2 diyabetin basitçe obezite, fiziksel hareketsizlik ve kötü beslenme ile ilişkili olduğuna inanabilirken, diyabetin önlenmesi ve kontrolü bir dizi faktör nedeniyle oldukça karmaşıktır."

Araştırmacıya göre bu faktörler arasında kişinin genetiğinin yanı sıra bir ülkenin yapısal sistemindeki lojistik, sosyal ve mali engeller de yer almaktadır. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde bakımın zor olduğunu söylüyor.