Doğal felaketler 2018’de 61 milyon kişiyi etkiledi

Yayınlanan bir rapora göre, doğal felaketler 2018 yılında 61 milyonu aşkın kişiyi etkiledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin “Felaket Risklerini Azaltması” özel temsilcisi Mami Mizutori, basına yaptığı açıklamada 2018’de hiçbir bölgenin felaketten mahrum kalmadığını belirtti.

Bir yıl içerisinde toplamda 280’i aşkın doğal felaket yaşandı. Kurbanların sayısının ise 2017’e göre bin kişi daha fazla olduğu ancak, son 20 yılın ortalamasına göre daha düşük olduğu kaydedildi.

Mizutori’ye göre halkın alarm sistemlerine erişimi ve daha iyi meteorolojik veriler sayesinde, daha az ölüm yaşandı. Mizutori, ancak bu konuda daha fazlasının yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Rapora göre 2018 yılında dünya genelinde 61,7 milyon kişi doğal felaketlerden etkilendi. Su baskınları nedeniyle en fazla kişinin felaketlerden etkilendiği ülke Hindistan olurken, bu ülkeyi Filipinler ve Çin takip etti. Bu bölgelerde önümüzdeki aylarda önemli doğal olayların yaşanması bekleniyor.

Geçen yıl, 5 binden fazla ölüme yol açan çok önemli bir felaket yaşanmadığı ifade edildi. Tek bir olayda en fazla ölüm, Endonezya’da depremden dolayı yaşandı. Depremde 3.500 kişi hayatını kaybetti.

BM temsilcisi, sadece iklim değişiklikleriyle mücadele değil, aynı zamanda bu değişimlerle uyumlu harekete etmeye çağırdı.

Temsilciye göre, kentlerde riskler daha fazla azaltılmalı, toprak daha iyi kullanılmalı, binalardaki düzenleme ve kriterler daha güçlendirilmeli, ekosistemler korunmalı ve yoksullukla mücadele edilmeli.

Mami Mizutori, deniz seviyelerinin yükselmesine karşı da tedbirler alınmasını istedi.