Dünya’nın kabusu, plastikler
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), çok kirletici bir madde olan plastikler konusunda alarm verici bir rapor yayınladı.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), çok kirletici bir madde olan plastikler konusunda alarm verici bir rapor yayınladı.
WWF tarafından yayınlanan rapora göre, sadece 2016 yılında plastik üretimi 396 milyon tona yükseldi. Bu da kişi başına 53 kilo anlamına geliyor.
2016 yılında plastik üretimi, iki milyar CO2 emisyonu açığa çıkardı. Mevcut durumda plastik üretimi ile bağlantılı CO2 emisyonlarının yüzde 6’lık bir oranı temsil ettiği belirtildi.
“Plastik kirliliği, kimin hatası?” başlıklı raporda, tedbir alınmaması halinde plastik üretimi ile bağlantılı CO2 emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 50 oranında artacağı tahmini yapılıyor.
Plastik atıkların yüzde 41 oranında artacağı ve okyanuslardaki plastik miktarının iki katına çıkacağını kaydeden WWF, zararları sınırlandırmak için “sıfır plastik” senaryosu öneriyor. Bunun için de hükümetlerden vatandaşlara kadar tüm aktörler müdahaleye çağrılıyor.
WWF France Başkanı Isabelle Autissier, “Eğilimi halen tersine çevirebiliriz. Plastik kirliliği bir kuşakta oluştu. Eğer herkes sorumluluğuna sahip çıkarsa, bu sorun bir kuşakta da çözülebilir” dedi.
WWF, sıfır plastik senaryosunda, toplanan atıkların yüzde 60’ını yeniden dönüştürmeyi öneriyor. Raporda ayrıca plastik üretimde yüzde 28 indirime gidilmesi ve kademeli olarak tek kullanımlı plastiklere son verilmesi talep ediliyor. Avrupa Birliği de 2021 yılına kadar bazı plastik ürünlerin kullanımını yasaklamayı öngörüyor. Ancak daha genel bir yaklaşım için tüm aktörlerin katılımı gerekiyor. WWF, hükümetleri bağlayıcı bir uluslararası sözleşmeyi müzakere etmeye çağırıyor. Raporda şirketlerden de pazara dönüştürülebilir ürünler sunmasını istiyor.