Dünya eko-sistemin çöküşü tehlikesiyle karşı karşıya

Dünyanın tarihinin en büyük kitlesel canlı yokoluşuna sahne olan olan Perm-Triyasik dönemini inceleyen bilim insanları, biyo-çeşitlilikteki azalmanın bir ekosistemin çöküşüne neden olabileceğini ifade etti. 

Günümüzde birçok bilim insanı, biyolojik çeşitlilikteki büyük kayıpların yeni bir kitlesel yok oluşun başlangıcı olduğunu düşünüyor. Yeni yapılan bir araştırmaya göre kayıpların tersine çevrilmediği takdirde, toplam ekosistem çöküşü kaçınılmaz.

Perm-Triyasik yok oluşu, 252 milyon yıl önce gerçekleşti ve küresel ısınmaya neden olan büyük volkanik patlamalar sonucu dünya üzerindeki tüm canlıların yüzde 95'i yok oldu. 

Günümüzde canlı türlerindeki azalma daha önce gezegende meydana gelen beş kitlesel yok oluştan daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Tarım ve madencilik için doğal habitatların yok edilmesi, kirlilik ve aşırı avlanma yoluyla vahşi yaşam yok ediliyor. 

İnsanlar temiz hava ve suyun yanı sıra gıda için küresel ekosistemlere bağımlı durumda. 

Konuyla ilgili konuşan Çin Jeo Bilimleri Üniversitesi'nden Dr. Yuangeng Huang, “Dünya tarihinin önceki yok oluş olaylarından daha hızlı bir şekilde tür kaybediyoruz. Olası bir başka, daha şiddetli kitlesel yok oluşun ilk aşamasında olduğumuz muhtemel” dedi. 

Huang “Biyolojik çeşitlilik kaybını tersine çevirmezsek, ekosistemin çöküşü kaçınılmaz bir sonuçtur” şeklinde konuştu.