Dünyada pirinç fiyatları son 15 yılın en yüksek seviyesinde
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) cuma günü yayınladığı raporda küresel pirinç fiyatlarının ağustos ayında son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktığını belirtti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) cuma günü yayınladığı raporda küresel pirinç fiyatlarının ağustos ayında son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktığını belirtti.
Genel olarak dünya gıda fiyatları, tahıllar, bitkisel yağlar, et ve süt ürünleri fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle ağustos ayında, temmuz ayına kıyasla yüzde -2,1 oranında geriledi.
Ancak buğday ile birlikte dünyanın en fazla tüketilen tahılı olan pirincin fiyatı, 21 Temmuz’da Hindistan’ın basmati olmayan beyaz pirinç ihracatını yasaklama kararından doğrudan etkilendi.
Amaç, bu ürünü bölge sakinlerine yetecek kadar tutmak ve zaten yazdan önce tırmanan fiyat artışlarını sınırlamak olarak ifade ediliyor.
Ağustos ayında FAO’nun pirinç fiyat endeksi yıllık yüzde 31 artışı gösteriyordu.
Hindistan, Tayland, Vietnam ve Pakistan'ın önünde dünya pirinç ticaretinin yüzde 40'ını karşılıyor. Ülke, başta Senegal, Nijerya, Fildişi Sahili ve Benin'e olmak üzere Afrika’nın yanısıra Asya'ya (Pakistan, Filipinler) ve Türkiye ile Suriye’ye büyük miktarlarda kırık pirinç satıyor.
FAO, yeni hasatları beklerken, Hindistan'ın aldığı "yasağın süresine ilişkin belirsizlikler" ve "ihracat kısıtlamalarının diğer pirinç türlerini de kapsayacak şekilde genişletileceği korkusuyla" karşı karşıya kalan dünya pirinç pazarının gerildiğini belirtti.
BM örgütü FAO yaptığı yazılı açıklamada birçok devlet ve aktörün "stok tutmayı", "sözleşmeleri yeniden müzakere etmeyi" veya "fiyat tekliflerini durdurmayı" seçtiğini ifade etti. Örneğin Filipinler, bu durumla başa çıkmak için perşembe günü Vietnam'la pirinç ithalatını beş yıl süreyle güvence altına alacak bir anlaşma imzaladı.