Ekoloji aktivistleri Bern'de söyleşi düzenledi
Bern İklim Grevi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivistleri, Kurdistan'daki ekolojik yapıyı ve tarihi dokuyu hedef alan sömürgeci anlayışı tartıştı, ardından “Heskîf” belgeseli izletildi.
Bern İklim Grevi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivistleri, Kurdistan'daki ekolojik yapıyı ve tarihi dokuyu hedef alan sömürgeci anlayışı tartıştı, ardından “Heskîf” belgeseli izletildi.
Bern İklim Grevi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivistleri, İsviçre’nin Bern kenti Reitschule sinema salonunda Kurdistan’da ekolojik yapıyı ve tarihi dokuyu hedef alan sömürgeci anlayış çerçevesinde bir söyleşi düzenledi.
Bern İklim Grevi aktivistleri Dirk ve Nelia, Kürt Özgürlük Hareketi'nin mücadelesini verdiği ekolojik, demokratik, kadın özgürlükçü yaşam modeline sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Aktivistler, bu konuda Kürt kurumlarıyla çalışmalarını ortaklaştıracağını ifade etti.
Ardından Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivisti Tuncay Ok söz aldı. Heskîf’in (Hasankeyf) sular altında bırakılmasının önünü açan baraj projesinin 60 yıl öncesine dayanan bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Ok, Türk devlet sömürgeciliğinin proje ile 12 bin yıllık bir tarihi yok etmeyi hedeflediğini söyledi.
Heskîf’in sular altında bırakılmasıyla Kürt ve Kurdistan tarihinin yok edilerek kültürel ve ekolojik soykırım gerçekleştirdiğine işaret eden Ok, “Bu soykırım sadece Hasankeyf'le sınırlı değildir. Kuzey Kurdistan'da Türk devleti onlarca baraj inşa ederek insanların, hayvanların ve doğanın geçim kaynaklarını yok ediyor, bölge insanlarını zorunlu göçe tabi tutuyor” dedi.
Sunumların ardından Ilısu Barajı ile Dicle Nehri üzerinde yer alan 12 bin yıllık bir geçmişe sahip antik bir şehir olan Heskîf’in sular altında bırakılmasını konu alan “Heskîf belgeseli gösterime sunuldu.
Belgesel gösteriminden elde edilen gelir, 6 Şubat'ta Mereş merkezli yaşanan depremde evleri yerle bir olan halka ulaştırılmak üzere Heyva Sor'a aktarılacak.