Ekonomik kriz giderek derinleşiyor
Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Van ve ilçelerinde binlerce kişinin ekmek kapısı olan küçük sanayi sitelerinde bulunan yüzlerce iş yeri kepek kapattı, yüzlercesi iş yapamaz hale geldi.
Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Van ve ilçelerinde binlerce kişinin ekmek kapısı olan küçük sanayi sitelerinde bulunan yüzlerce iş yeri kepek kapattı, yüzlercesi iş yapamaz hale geldi.
Yaşanan siyasi kriz bölge illerinde, Güney ve Rojava Kürdistan’ında yaşanan savaş nedeniyle ekonomisi gün gittikçe batan Türkiye’de halk yoksullaşmaya devam ediyor. Özellikle yerel seçimle birlikte ekonomisi daha da batan Türkiye’de her gün binlerce büyük, orta ve küçük iş yerleri kapandı. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra benzine 2, motorine 1 defa zam yapıldı. Yeni yapılan zamlarla tüm Türkiye’de benzin ve motorinin fiyatı 7 liranın üstüne çıkarak tarihini en yüksek fiyatına çıktı. Yapılan zamlar yakıtla sınırlı kalmadı. Seçimlerden sonra ikinci büyük zam da sigaraya geldi. Sigaraya yüzde 20 oranında zam yapıldı.
SEÇİMLERDEN SONRA ART ARDA ZAMLAR YAPILDI
Yerel seçimlerinden hemen sonra 1 Nisan’da ilk zam yüzde 37 zam oranıyla elektriğe geldi. Bu zamlarla birlikte işsizliğin giderek yükselmesi ve yoksullaşmanın artması ile beraber enflasyonda da artış yaşandı. TÜİK verilerine göre Enflasyon 2019 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,03, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 19,71 arttı. Türkiye yaşanan ekonomik kriz ve zamlar, bölge illerini etkiliyor. Van esnafı bir yandan krizle mücadele ederken diğer yandan da yüzlerce hatta binlerce iş yeri kapandı.
KRİZ BÖLGE HALKINI ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR
Özellikle Van sınır kenti olmasına rağmen, sınır kapıları kapalı bulunuyor ve ticaret yapılması yasak. Tüm yasakçı uygulamalar nedeniyle işsizlik yüzde 80’lere çıkmış durumda. İş imkanı olmadığı için başta Van olmak üzere binlerce insan Türk kentlerine çalışmak için gidiyor. Hem yüksek fiyatlar hem de işsizlik, Van’da esnafı bitirdi. Daha önce bölge halkı İran, Güney Kürdistan’a sınır ticareti nedeniyle hem yurttaşlar iş sahibi oluyordu hem de esnaf para kazanıyordu. Özellikle sınır ticareti nedeniyle Van halkı ucuz malı kolaylıkla elde ediyordu. Sınır ticaretiyle yükselen ekonomik refah, AKP tarafından engellendi. Sınır ticareti vatandaşa yasaklandı. Sınır ticaretinin yasaklanması ve yanşan büyük ekonomik kriz başta Van halkı olmak üzere bölge halkının olumsuz etkiledi.
BİNLERCE İŞ YERİ KAPANDI
Van’da ve ilçelerinde ekonomik krizden en çok etkilenen yerlerin başında ise küçük sanayi siteleri geliyor. Türkiye’de ekonomik kriz yaşanmadan önce sanayi sitelerinde bulunan iş yerlerinin önünde onlarca araba bulunurken, bu gün gelinen noktada ise, sanayi sitesi sokakları bomboş görünüyor. Krizden bu gün Van merkez, Çaldıran Muradiye, Erciş, Tuşba ve diğer ilçe sanayi sitelerinde bulunan yüzlerce iş yeri krizden dolayı kapısına kilit vurmuş durumda. Açık olan iş yerleri ise gün boyu iş yapamıyor. Sanayi esnafı, sanayi sitesinde tamir edilecek araba olmadığını söyledi. İnsanların araba almadıkları gibi arabası olanların ise artık kullanmadığını dile getiren sanayi esnafı, bu krizin tek sorumlusunun Erdoğan ve AKP’nin olduğunu belirtti. Krizden önce sanayi sitesinde binlerce insanın ekmek kazandığını dile getiren esnaf, çok yakında birçok esnafında kapısına kilit vuracağını vurguladı.