İslami ülkeler listesinde ilk 40'ta Müslüman ülke yok!

ABD’deki George Washington Üniversitesi’nden iki akademisyenin yaptığı “İslam ülkeleri ne kadar İslami?” başlıklı araştırmada, ilk 40’da hiçbir Müslüman ülke yok. Türkiye 95’inci sırada.

Şeherazade Rahman ve Hüseyin Askari tarafından yapılan İslamilik Endeksi her yıl açıklanıyor. Independent Türkçe’de yer alan habere göre “İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami?” başlıklı araştırmada İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye olan ülkelerin İslami öğretilerle uygun politikalar izleyip izlemedikleri ele alındı.

Akademisyenler daha sonra Müslüman olmayan ülkeleri de bu araştırmaya dahil etti. Her yıl açıklanan indeks çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

İslamilik Endeksi’nde ilk 20’de Kuzey Avrupa ülkeleri ağırlıkta yer alırken, ilk 50’de yalnızca 4 Müslüman ülke var. Türkiye 95. sırada ancak yer bulabildi.

153 ülkenin yer aldığı listede ilk sırda Yeni Zelanda yer alıyor. Bu ülkede 15 Mart’ta iki camiye düzenlenen saldırılarda 51 kişi hayatını kaybetmişti.

Yeni Zelanda, 2017 yılında da İslamilik Endeksi’nde en yüksek puanı alan ülke olarak dikkat çekmişti. Endekste bu ülkeyi, Müslüman olmayan İsveç, Hollanda, İzlanda, İsviçre ve İrlanda izliyor. Bununla birlikte Danimarka 7, Kanada, 8, Avustralya 9, Norveç de 10. sırada yer alıyor.

Listedeki ilk 20 ülke arasında Kuzey Avrupa ülkelerinin yanısıra Malta ve Japonya bulunuyor.

Listenin çok gerilerinde ilk 50’de ancak bazı Müslüman ülkelerin yer bulabildiği görüldü. Aşağılara doğru inildiğinde 45’inci sırada Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte ilk Müslüman ülkeyle karşılaşılıyor. Emirlikleri 46’ncı sırada Arnavutluk, 47’inci sırada Malezya ve 48’inci sırada Katar izliyor.

Bosna Hersek 60’ıncı sırada dikkat çekerken, 153 ülkenin yer aldığı listenin son iki sırasını devrik diktatör Ömer El Beşir’in 30 yıl boyunca yönettiği ve şeriat uyguladığı Sudan ile Yemen paylaşıyor. İslam’ın öncülüğünü yaptığı iddia eden Suudi Arabistan listede 85’inci sırada yer alırken, İran 125’inci sırada bulunuyor.

HANGİ KRİTERLER?

Araştırmada Kuran-ı Kerim’de ilgili ayetler ve İslam peygamberi Muhammed’in yaşamı, uygulamaları ve sözleri İslami öğretilere bağlılığın referansı olarak ele alınıyor. Araştırmada çeşitli göstergeler kullanılıyor. Ekonomi, hukuk ve yönetişim, insan hakları ve siyasi haklar ve uluslararası ilişkiler gibi dört alt daldan oluşan bir İslamilik Endeksi oluşturulmuş. Diğer bir ifadeyle ülkelerin ekonomi, hukuk ve yönetişim, siyasi haklar ve insan hakları ve uluslararası ilişkiler bakımından İslami kriterlerle ne kadar uyumluluk gösterdiği, ne kadar “İslami” yaşadığı sorularına yanıt aranmış. Bu çerçevede ele alındığında, ülkenin Müslüman olması ya da olmaması dikkate alınmıyor.

DOĞU’DA MÜSLÜMAN VAR, İSLAM YOK!

2018 İslamilik Endeksi'nin basın duyurusunda Türk kökenli olduğu iddia edilen Mısırlı alim Muhammed Abduh'un 100 yıl önce söylediği bir söze atıfta bulunuluyor: "Batı’ya gittim, İslam’ı gördüm ama Müslüman yoktu; Doğu’ya döndüm, Müslümanları gördüm ama İslam yoktu.”