Ýnsan, evrende belki de yalnız olsa da, bu durum dünya için geçerli deðil. NASA'nın 'gezegen avcısı' Kepler uydusu tarafından 2009dan bu yana elde edilen çok sayıda veriden hareketle, Samanyolu galaksimizde dünyaya benzer en az 17 milyar gezen olduðu tahmin ediliyor.
Mavi gezenin galakside milyarlarca benzeri var. François Fressin ve Harward Üniversitesi Astrofizik Merkezinden ekibine göre galaksimizdeki yıldızların yüzde 17sinin dünya büyüklüðünde en az bir gezegeni var. Bu da sadece Samanyolu galaksimizde en az 17 milyar potansiyel dünya bulunduðu anlamına geliyor.
Uzmanlar, Kaliforniya eyaletindeki Long Beachte düzenlenen Amerikan astronomi şirketinin yıllık konferansında, Kepler uydusu tarafından 2009dan beri toplanan verileri incelediklerini söylediler. Kepler, gezegenlerin kendi yıldızları önünden geçişlerinin düzenli bir şekilde yol açtıðı mikro-eklipsleri tespit ediyor.
Uydu daha önce 2400 gezegen adayı tespit etmişti. Konferansta 461 gezegen adayının daha tespit edildiðini açıklayan araştırmacılar, elde edilen verileri analiz etmeye başlayabildiler. François Fressin, güneşlerine en yakın gezegenler üzerine yoðunlaştı, zira bunlar çok sıklıkla yıldızlarını gölgeleyebiliyor ve Kepler uydusu tarafından daha kolaylıkla tespit edilebiliyorlar.
Ýfade edilen 17 milyar rakamı ise sadece yıldızlarına daha yakın bir yörüngede bulunan yerbenzeri gezegenleri kapsıyor. Bu da büyük olasılıkla yaşamın mümkün olmadıðı çok sık sıcak gezegenler oldukları anlamına geliyor. Mevcut durumda daha uzak gezegenlere ilişkin istatistik yapmanın çok tesadüfi olacaðı kaydediliyor.
Araştırma sonuçları yakında Astrophysical Journal da yayınlanacak olan Harvard astronomları, araştırmalarında daha da ileri gittiler. Araştırmacılar, gezegenimizden daha büyük süper dünyaarın sayısının da çok fazla olduðunu tespit ettiler.
Samanyolu galaksimizdeki yıldızların yüzde 20inden fazlasının gezegensel sistemlerinde en az bir Süper Dünya olduðu belirtiliyor.