Gerillanın diş muayene koltuğunda bırakılan ‘izler’

Bir diş hastanesinin muayene koltuğu nasıl gelebilir göze? Eğer orada sizden önce iz bırakanların öykülerini dinliyorsanız bu bir nebze tüm korkularınızın dağılmasına neden olabilir.

Ayaklarınızın sizi götürdüğü yerlere gidiyorsunuz, ayak bastığınız ve adımınızı attığınız her karenin bir anlamının olduğunun farkındasınız çünkü kısa süre önce bir gerillanın aklından "Acaba bu patikalardan hangi arkadaşlar yürümüştür…" düşüncesi geçiyor. Hem soru olarak yankılanmıştır kulaklarınızda hem de bir anma biçimi.

Sorduğunuz sorulara, almak istediğiniz yanıtlara bağlıdır bir nebze dağın bilgisini anlamak. Bir de iz bırakanlar vardır. Hafızalarda iz bırakanların yanı sıra ardında oradan geçenlerin anılmasını, ardında bıraktıkları arkadaşlarına onu tanısalar ve tanımasalar bile adının, bıraktığı izin aktarılmasını sağlayan somut bir şey.

 

EKSİĞİ YOK, FAZLASI VAR

Arjantli devrimci, enternasyonalist Legerin’in ardında bıraktığı zarif bileklik gibi. Aslında Legerin’e geçmeden önce onun ve onun gibi onlarcasının izini nasıl bulduğumuza gelelim. Medya Savunma Alanlarında bir diş hastanesi ya da ‘diş ünitesi’ de diyorlar; herhangi kentin diş muayenesinden farkı yok, hatta fazlası da var. Kürdistan özgürlük gerillaları, yine askeri üniformasının üzerine geçirdikleri beyaz önlüklerle sizi karşılayan sağlık görevlileri ve diş doktorları var.

ARJANTİNLİ DEVRİMCİ LEGERİN'İN İZİ

Evet, gelelim Legerin’in izine. Hem gerilla hem de diş doktoruna soruyoruz, "Şimdi tam olarak nerede olduğunu bilemediğim arkadaşların da bıraktığı hatıralar var burada" diyerek diş ünitesinin muayene koltuğunun demirine bırakılan hatıraları sıralamaya başlıyor. Enternasyonalist devrimci Legerin’in bıraktığı bileklik ile başlıyor anlatmaya.

Yaşamını yitiren bir gerilla annesinin bıraktığı bir ize rastlıyoruz. Annenin, çocuğunun arkadaşlarını, evladıymışçasına ziyaret ettiği sırada, "Ben bunu oğlum için yapmıştım ama ona vermek nasip olmadıysa arkadaşlarına vereyim’ diyerek bıraktığı tespih de asılı duruyor muayene koltuğunda.

KORKUYU DA SİLİYOR

Diş hastanesine gelen ve muayene olmak isteyenlerin burada kalan sağlıkçı arkadaşlarına bıraktıkları hatıralar, bir diş hastanesinin muayene koltuğunun korkutuculuğunu silebilmek için de bugün işlev görüyor.

AKSESUARLAR DİKKAT ÇEKİYOR

Diş muayene koltuğunun demirinde asılı kalan ve asılı kalacak olan bileklik, tespih, boncuktan yapılan süsler dikkat çektiği gibi, kendisiyle birlikte çok sayıda anının da aktarılmasını sağlıyor.