Greenpeace ülkeleri Açık Deniz Antlaşması'nı imzalamaya çağırdı
Uluslararası çevre hareketi Greenpeace, deniz koruma alanlarının oluşturulması için açık denizlerin korunmasına ilişkin son uluslararası anlaşmanın acilen onaylanmasını istedi.
Uluslararası çevre hareketi Greenpeace, deniz koruma alanlarının oluşturulması için açık denizlerin korunmasına ilişkin son uluslararası anlaşmanın acilen onaylanmasını istedi.
Greenpeace, önümüzdeki hafta New York'ta yapılacak BM Genel Kurulu'nda mümkün olduğunca çok sayıda ülkenin anlaşmayı imzalaması çağrısında bulundu.
Haziran ayında tamamlanan anlaşma metni, insanlık için hayati önem taşıyan tüm okyanusları daha iyi koruyabilecek "tarihi" bir anlaşma olarak selamlandı.
Metnin kilit önlemlerinden biri, açık denizlerde, kıyıdan 370 km uzaklıktaki bölgelerde deniz koruma alanlarının oluşturulmasını içeriyor.
Greenpeace okyanus sorunları başkanı Chris Thorne AFP'ye yaptığı açıklamada, geçen yıl iklim zirvesi COP15'te biyoçeşitlilik konusunda kabul edilen hedefede dikkat çekti.
Thorne, 2030 yılına kadar gezegenin kara ve okyanuslarının yüzde 30'unun korunması için "kaybedecek zaman yok" dedi.
Thorne, “Okyanuslara yönelik tehditler giderek kötüleşiyor ve hükümetler hemen harekete geçmeli" diye ekledi.
Rapora göre, "denizde yaşanan gerçeklik anlaşmada belirtilen hedefin tam tersi yönde ilerliyor".
Teknelerin hareketlerini takip edebilen bir kuruluşun verilerini derleyen rapora göre, açık denizlerde avlanma saatleri 2018 ve 2022 yılları arasında yüzde 8,5 oranında arttı.
Bu artış özellikle BM tarafından gelecekteki potansiyel deniz koruma alanları olarak tanımlanan ekolojik açıdan hassas bölgelerde belirgin olurken, buralarda balıkçılık saatleri aynı dönemde yüzde 22,5 oranında arttı.
Thorne, "Aşırı avlanma çok büyük bir sorun" diye vurgularken, küresel ısınma, kirlilik ve denizlerin asitleşmesi ile birleştiğinde, "okyanusların çöküşün eşiğine getirildiğini” kaydetti.