Hasanabdal’da kaplıca oyunu

Erdîş’teki Hasanabdal kaplıcalarını yıktıran hükümet, toprak yüzeyinde yıllardır akan sıcak su kaynağını, yeni bulmuş gibi müjde veriyor.

Dönemin kayyumu ve ilçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, jandarma marifetiyle kaplıcaları yıktırdı, bölgeyi iş birlikçi ve yandaşlara peşkeş çekti. Şimdi de su yeni keşfedilmiş gibi gasp etmeye hazırlanıyor. 

Hasanabdal Kaplıcaları, 1950’de yöre halkı tarafından yapıldı. Yöre halkının kendi imkanları ile yaptığı ve yeni yapıların eklendiği kaplıcalar, onlarca kişinin gelir kaynağıydı. Şifa kaynağı olarak bilinen Hasanabdal Kaplıcaları, her yıl binlerce insan tarafından ziyaret ediliyordu. Kaplıcalara gelen insanlar, halkın yaptığı yapılarda ve kamp çadırlarında günlerce hatta haftalarca kalıyordu. Bölgenin adeta gelir kaynağı olan kaplıcalar, devletin hedefi haline geldi.

YANDAŞLARA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

Dönemin kayyumu ve ilçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, bölgenin yer altı ve yer üstü kaynaklarını yerli iş birlikçiler ile Trabzon, Çorum, Elazığlı yandaşlarına peşkeş çekti. Kaplıcaların devlet tarafından Ocak 2017'de yıktırılmasından sonra bölge ıssızlaştı. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bölge, onlarca kişinin de geçim kaynağıydı. Birçok kişi kaplıcaların yıkılmasından sonra bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

Kaplıcaları yıktıran Türk devleti, Zîlan bölgesinin yer altı ve yer üstündeki tüm kaynaklarını Trabzonlu bir şirkete 49 yıllığına sattı.

HALKIN MALINA EL KOYDULAR

Zîlan Vadisi’nde yüzlerce hatta binlerce sıcak su kaynağı bulunuyor. 2017’de kaplıcaları yıkan devlet, bölgede yeni bir keşif yapmış gibi sıcak su kaynağı bulduğunu ilan etti. Zîlan bölgesinde katliama uğrayan köylerinde başında gelen Çaxirbeg (Çakırbey) köyünde jeotermal su bulunduğu haberine yöre halkı tepki gösterdi. Bölgede bulunan kaplıca tesislerini yıktıran, tüm sıcak su kaynaklarını yandaşlarına satan Türk devleti, yeni bulduğunu iddia ettiği sıcak suyu bölge halkına satmaya hazırlanıyor. HES ve barajlarla halkın toprağını ve suyuna el koyan Türk devleti, bu sefer de sıcak su kaynaklarına ve topraklarına el koymaya hazırlanıyor. Halkın suyunu yine halka satarak halkın cebindeki paraya göz dikti.