Hava kirliliği çocukların ömründen 20 ay çalıyor
Hava kalitesine ilişkin Boston merkezli Health Effects Institute ve İngiliz Columbia Üniversitesi tarafından yayınlanan bir rapora göre hava kirliliği çocukların ömründen 20 ay götürüyor. ,
Hava kalitesine ilişkin Boston merkezli Health Effects Institute ve İngiliz Columbia Üniversitesi tarafından yayınlanan bir rapora göre hava kirliliği çocukların ömründen 20 ay götürüyor. ,
Hava kalitesine ilişkin raporda, hava kirliliğinin dünyada ölüm riski faktörleri arasında beşinci sırada yer aldı. 2017 verilerine dayanan rapora göre hava kirliliği sıtma, trafik kazaları, kötü beslenme veya alkolden daha fazla ölüme yol açıyor.
Ancak ömür üzerindeki etkisi dünya genelinde eşit şekilde ortaya çıkmıyor. Hava kirliliği dünya genelinde çocuklarda ortalama 20 ay ömür götürürken, Güney Asya çocuklarının ömrü, dışarıdaki kirli hava ile ev içindeki zararlı havanın karışımı nedeniyle 30 ay azaldı.
Çin, sıkı tedbirler almasına rağmen hava kirliliğinden dolayı dünyada en fazla ölümlerin yaşandığı ülkelerin başında yer almaya devam ediyor. 2017 yılında 852 bin dolayında kişi Çin’de hava kirliliğinden dolayı hayatını kaybetti.
Ölüm oranlarının en fazla olduğu beş ülkenin hepsi Asya’da yer alıyor. Bu ülkeler şöyle sıralandı: Çin, Hindistan, Pakistan, Endonezya ve Bangladeş.
Araştırmanın yazarlarına göre 2017 verileri toplamda, dünyada sağlığı yerinde olan 147 milyon kişi bu kirlilik nedeniyle hayatını kaybetti.
Evlerdeki zararlı hava temel olarak ısıtıcılar veya mutfakta kullanılan kömür, odun veya mangal kömüründen kaynaklanırken, bunların en fazla Güney Asya, Doğu Asya ve Sahra Altı Afrika’da yaygın olduğu kaydedildi. Dünya nüfusunun yarısına yakını bu tip kirliliğin mağduru olurken, Hindistan’da bu rakam 856 milyon kişi, Çin’de 452 milyon kişi olarak hesaplandı.
Araştırmacılara göre eğer hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği düzeyin altına indirilseydi, örneğin Bangladeş’te ömür 15 ay uzayacaktı. Hindistan, Pakistan ve Nijerya’da insan ömrü, bir yıl uzayabilecekti.