HDP, Van’daki askeri bölgelerin yeşil alan olmasını istiyor

Van’da HDP’li belediyeler, askeri alanların kent dışına çıkarılması ve boşaltılan mevcut bölgelerin halka açık yeşil alan yapılmasını istiyor. Ancak, TOKİ bu alanlara konut dikmeyi amaçlıyor.

HDP ve sivil toplum örgütleri, kent merkezlerinde geniş ve verimli topraklar üzerine kurulu askeri bölgelerin, kent dışına taşınmasını istiyor.

Özellikle kışlalarda yapılan askeri atışlar, şimdiye kadar bir çok kişinin hayatını kaybetmesine veya yaralanmasına neden oldu.

Hükümet, askeri kışlaların kaldırılması yönündeki talepler, askeri bölgeleri genişleterek ve arama noktalarını arttırarak yanıt verdi.

Van’ın içinde bulunan ve Van’ın büyükşehir olması nedeniyle boşaltılan alanlara ise bir hükümet projesi olan TOKİ el koydu. TOKİ, bu alanlara bina yapmak istiyor.

ASKERİ ALANLAR HAYATİ RİSK OLUŞTURUYOR

Konuya ilişkin bilgi veren HDP İpekyolu Belediye Eş Başkanı Azim Yacan, sadece İpekyolu ilçe sınırları içinde iki büyük askeri üssün bulunduğunu belirtti.

Söz konusu askeri bölgelerin kent merkezinde bulunması nedeniyle yürütülen askeri faaliyetlerin çevre insanı için hayati risk oluşturduğunu ve gürültü kirliliği yarattığını belirten Yacan, bu konuda tespit çalışmalarının sürdüğünü ve gerekli girişimleri başlatacaklarını kaydetti.

KALÇIK : VAN’IN İHTİYACI ASKERİ ALAN DEĞİL, YEŞİL ALANDIR

Asker alanlar ile ilgili uzun yıllardır çalışma yürüten Van Çev Der Başkanı Ali Kalçık, “Van’ın en temel sıkıntısı yeşil alan sorunu diyebiliriz. Normal şartlarda bir kentte kişi başına düşen yeşil alan 10 metre kare iken, Van’da bu alan 2 metre kareden daha az” dedi.

Kalçık şunları ekledi: “2011 yılında yaşadığımız iki büyük depremin ardından birçok evin yanı sıra kamu kurum binaları yıkıldı. Bu alanların birçoğu hala boş duruyor. Biz her platformda o alanlar yeşil alan olsun dedik. Buna örnek olarak Toprakkale ve Hacıbekir Kışlası verilebilir. Bunlar hala şehir içinde. Bu askeri alanlar acilen şehir dışına çıkmalı. Özellikle Toprakkale’nin olduğu yer tarihi bir alan. Ve askeriye orada olduğu sürece oradaki tarih yok olmayla karşı karşıya kalacak. Acilen Toprakkale boşaltılmalı ve halka açılmalı.”

‘ASKERİ BÖLGELER HALKA AÇIK YEŞİL ALANLAR OLSUN’

Askeri alanların şehir içinde olmasının doğru olmadığını söyleyen Kalçık konuşmasını şöyle sürdürdü: “Boşaltılan askeri alanlara park yapmak yerine yeniden bina dikmek de doğru değil. Zaten yeşile hasretiz. Bizimde umudumuz bu alanların yeşil kalması. Ben buradan yöneticilere çağrıda bulunmak istiyorum.”