Her 5 saniyede futbol sahası büyüklüğüne tropikal orman yok oluyor
Uydu verilerinin analizine dayalı bir araştırmaya göre, gezegenimiz her 5 saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde bir tropikal bakir orman kaybediyor.
Uydu verilerinin analizine dayalı bir araştırmaya göre, gezegenimiz her 5 saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde bir tropikal bakir orman kaybediyor.
Dünya liderlerinin 2021'deki iklim zirvesi COP26'da verdiği taahhütlere rağmen, orman tahribatındaki hızlanma acımasız bir şekilde devam ediyor.
Salı günü yayınlanan uydu verilerinin bir analizine göre, 2022'de gezegen, İsviçre veya Hollanda'nın büyüklüğüne eşdeğer bir tropikal bakir orman alanını kaybetti. Bu çok önemli ekosistemler, büyük çoğunlukla tarım ve hayvancılık için tahrip edildi.
Washington merkezli Dünya Kaynakları Enstitüsü'ne (WRI) göre, gece ve gündüz demeden, her beş saniyede bir kesilen veya yanan tropik ağaçlar bir futbol sahası büyüklüğünde. 2021 ile kıyaslandığında yüzde 10 daha fazla alanın yok edildiği anlaşılıyor.
Uydularla ormansızlaşma izleme platformu Global Forest Watch (GFW), 2022'de gezegenin biyolojik çeşitliliği ve karbon depolaması için çok önemli olan 4,1 milyon hektardan fazla tropikal birincil ormanın yok edildiğini kaydetti.
En çok etkilenen ülke, küresel kayıpların yüzde 43'ünü temsil eden Brezilya olurken, bu ülkeyi 13 ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve yüzde 9 ile Bolivya takip ediyor.
GFW Direktörü Weisse, düzenlediği basın toplantısında, "İklim değişikliğiyle mücadele, biyoçeşitliliği koruma ve milyonlarca insanın sağlığını ve geçim kaynaklarını destekleme konusundaki en etkili araçlarımızdan birini kaybediyoruz" dedi.
Raporun hazırlanmasına öncülük eden WRI'ye göre, 2022'de yok edilen başlıca tropikal ormanlar böylece dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan'ın yıllık emisyonlarına eşdeğer 2,7 milyar ton CO2 saldı.
2021'de Glasgow'da düzenlenen COP26'da önde gelen dünya liderleri tarafından verilen taahhütlere rağmen, orman tahribatındaki hızlanma amansız bir şekilde devam etti.
Weisse, "Yüzyılımızın başından bu yana, eğilimi tersine çevirmek için yıllarca süren çabalara rağmen, gezegendeki en önemli eko-ormancılık sistemlerinden bazılarında bir kanamaya tanık olduk" dedi.
Gezegen ölçeğinde, bitki örtüsü ve toprak tek başına 1960'tan bu yana karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 30'unu emiyor, ancak bunlar yarı yarıya arttı.
Neredeyse yarısı yerli halk olan yaklaşık 1,6 milyar insan, geçimlerini doğrudan orman kaynaklarına bağlıyor. GFW'nin yıllık raporuna göre, Brezilya'da ormansızlaşma Jair Bolsonaro'nun (2019-2023) başkanlığı sırasında istikrarlı bir şekilde kötüleşti ve bir yılda yüzde 15 daha arttı.
Aşırı sağcı ve çevre düşmanı Bolsonaro döneminde Brezilya yönetimi, yasadışı ormansızlaşmaya göz yumdu, yerli haklarını zayıflattı ve ülkenin çevre politikasını tasfiye etti.
Ocak ayında yemin ederek göreve başlayan yeni başkan Luiz Inacio Lula da Silva, Brezilya Amazon'undaki yıkımı 2030 yılına kadar sona erdirme sözü verdi. Ancak uzmanlar, bunu başarmak için birçok zorluğun üstesinden gelmesi gerekeceğine inanıyor.
Bilim adamları, iklim değişikliği ve ormansızlaşma nedeniyle darbeler alan Amazon havzasının sonunda savana dönüşeceğinden endişe ediyor. Bu da, Güney Amerika'daki ve gezegenin geri kalanındaki hava koşullarını derinden bozma etkisine sahip olacak bir geçiş olacak.
Amazon yağmur ormanlarının ağaçlarında ve topraklarında yaklaşık 90 milyar ton CO2 depolanıyor, bu da yıllık küresel emisyonun iki katı anlamına geliyor.
WRI uzmanı Frances Seymour, "Orman kaybını durdurmak ve tersine çevirmek, bugün sahip olduğumuz (durumu) hafifletmenin en uygun maliyetli yollarından biridir" diyor.