Her yıl 3 bine yakın maymun doğal ortamlarından çalınıyor

Her yıl 3 bine yakın maymun doğal ortamlarından çalınıyor

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan bir rapora göre her yıl 3 bin büyük insansı maymun, turizm endüstrisini tatmin etmek için ya da yakalanma sırasında öldürülerek, doğal ortamları olan ormanlardan çalınıyor.  BM, bu maymunların hızlı bir şekilde yok olmasından endişe ediyor.

Afrika'nın üç büyük insansı maymunları olan şempanze, bonobo ve goriller ile tek Asya türü olan orangutanların konu olduğu uluslararası ticareti yasaklayan, koruma altındaki türlerin uluslararası ticaretine ilişkin Sözleşme (Cites) üyeleri pazar günü Bangkok'ta toplandı.

BM Çevre Programı çatısı altındaki Büyük İnsansı Maymunların Hayatta Kalması İçin Ortaklık (Grasp) tarafından yayınlanan rapora göre, yasağa rağmen maymun ticareti devam etti. 2005 ile 2011 arasında en az 643 şempanze, 48 bonobo, 98 goril ve 1.019 orangutanın, illegal ticaret amacıyla doğada yakalandığı bildirildi.

Hayvanların gasp edilmesine ilişkin bu rakamlar, buzdağının sadece görünen yüzünü ifade ediyor. Rapora göre aynı süre içerisinde 22 bin büyük insansı maymun doğadan çalındı. Bu da yılda 3 bine yakın maymun anlamına geliyor. Bu maymunların önemli bir çoğunluğu yakalanma sırasında öldü.

Grasp koordinatörü Doug Cress, düzenlenen bir basın toplantısında "Yaşayan bir şempanze ölü 10 şempanzeye bedeldir. Bir ormana sadece birini almak için giremezsiniz. Kavga etmeniz, grubun diğer şempanze üyelerini öldürmeniz gerekiyor" dedi.  Cress, özellikle stresten kaynaklı olarak hızla ölen gorillerde ölüm oranının çok daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

"Bu ticaret yayılıyor ve uzun vadede büyük insansı maymunların hayatta kalmaları açısından çok tehlikelidir" diyen Cress, "Bu ritimle, büyük insansın maymunlar çok hızlı bir şekilde kaybolacaklar" ifadelerini kullandı. Cress, sözkonusu ticaretin organizeli ve sofistike olduğunu söyledi.

Raporda, maymunların "sahiplerine" eşlik eden hayvanlar haline geldiği, sağlık sektöründe araştırma için kullanıldığı veya turizm ile eğlence sektörlerinin hizmetine sunulduğuna dikkat çekiliyor.  Raporda özellikle orangutanlar arasında boks maçı organize eden Asyalı hayvanat bahçelerine değiniliyor.

Yine rapora göre, bir aracı tarafından 50 dolara kaçak bir avcıdan satın alınan bir şempanze, 400 kat daha yüksek bir fiyatla satılabilirken, bir orangutanın 1 milyon dolara, bir gorilin ise yüzbinlerce dolara satılabildiği ifade ediliyor.