Her yıl on binlerce mikro-plastik yutuyoruz

Kanadalı bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, insanlar yılda on binlerce mikro-plastik parçacığı yutuyor.

Environmental Science and Technology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, araç lastiklerinden sentetik giysilere kadar birçok üründen gelen plastik parçacıkları insan sağlığını tehdit ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşayan bireylerin ortalama tüketim alışkanlıklarına dair verilerin incelendiği araştırmada, yetişkin bir bireyin yıllık ortalama 52 bin plastik parçacığı yuttuğu sonucuna varıldı.

HAVA KİRLİLİĞİ VE PLASTİK ŞİŞELERLE YÜZBİNLERİ BULUYOR

Hava kirliliği gibi önemli faktörlerin de eklenmesiyle bu sayı yıllık 121 bin parçacığa kadar çıkıyor.

Plastik şişelerde satılan suların tüketimine de dikkat çekilen araştırmada, bu sulardan tüketilmesinin yılda ek 90 bin plastik parçacığının yutulmasına yol açtığı uyarısı yapıldı.  

İnsanların yuttuğu plastik parçacıklarının sağlığa ne düzeyde etki ettiklerinin belirlenemediğinin belirtildiği araştırmada, 130 mikrondan küçük çaptaki parçacıkların insan dokusuna rahatlıkla yerleşebildiği kaydedildi.

SAĞLIĞA ETKİ DÜZEYİ KESTİRİLEMİYOR

East Anglia Üniversitesi’nde ekoloji profesörü olan Alastair Grant’a göre ise, mikro-plastiklerin sağlık açısından zararlı olduğuna dair kesin bir araştırma yok. Grant, bu parçacıkların önemli bir kısmının akciğerlere ulaşabildiğine dikkat çekti.  

Kanada’daki araştırmaya imza atan uzmanlar da önemli olanın akciğer ve mideye ne kadar plastik parçacığın ulaştığının tespit edilmesi olduğunun altını çiziyor. Uzmanlar, her halükârda olası risklerin önlenmesinin tek yolunun plastik tüketimi ve üretiminin azaltılması olduğuna işaret ediyor.