Irak 5 milyon ağaç dikmek istiyor
Irak Başbakanı ormansızlaşma ve kum fırtınalarına karşı durmak için 5 milyon ağaç dikme kampanyasını duyurdu.
Irak Başbakanı ormansızlaşma ve kum fırtınalarına karşı durmak için 5 milyon ağaç dikme kampanyasını duyurdu.
Başbakan Muhammed Şia El Sudani, "Yükselen sıcaklıklar, azalan yağışlar, artan toz fırtınaları, iklim değişikliği (...) gıda, sağlık ve çevre güvenliğini tehdit ediyor" dedi.
Ülkenin güneyindeki Basra’da ağaç dikme kampanyasını duyuran El Sudani, "Tüm vilayetlerde beş milyon ağaç ve palmiye ağacı dikmek için büyük bir yeniden ağaçlandırma girişiminin başlatıldığını" söyledi.
Başbakan, iklim üzerine düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada "Yedi milyondan fazla vatandaş etkilendi, bölgeleri kuraklıktan zarar gördü, yüz binlerce kişi tarım ve balıkçılığa dayalı geçim kaynaklarını kaybederek yerinden edildi" ifadelerini kullandı.
2022 baharında Irak’ta on dolayında toz fırtınası meydana gelerek, binlerce kişinin solunum sorunları yaşamasına, okulların, idari kurumların ve havalimanlarının geçici olarak kapanmasına neden olmuştu.
Topraklarının yüzde 39'unun çölleşmeden etkilendiği bir ülkede, şehirlerin çevresinde rüzgar siperi görevi görecek yeşil kuşakların oluşturulması yapılan öneriler arasında yer alıyor.
Irak bir zamanlar "30 milyon palmiye ağacının ülkesi" olarak adlandırılıyordu, ancak onlarca yıllık çatışma, başarısız kamu politikaları ve yolsuzluklar nedeniyle bu ulusal sembol yok oldu.
Bağdat veya Kerbela gibi büyük şehirleri koruyan yemyeşil palmiyelikler ve yeşil kuşaklar yok oldu ve yerlerini beton mahalleler aldı.
Irak özellikle mistik ve tarihi nehirler olan Fırat ve Dicle’nin su seviyesinin alarm verici bir şekilde düşmesinden ağır etkileniyor. Her iki nehir debisinin düşmesi iklim değişikliklerinin yanısıra, Türk devletinin baraj inşaatlarından ve suyu bir savaş silahı olarak kullanmasından kaynaklanıyor.