Japonya’da 1,5 milyon kişi inzivada yaşıyor

Japonya’da 1,5 milyona yakın kişi “hikikomori” olarak adlandırılan sosyal inziva durumunda yaşıyor.

Hükümet tarafından açıklanan verilere göre sosyal inziva, 15-64 yaş aralığındaki insanların yaklaşık yüzde 2’sini, diğer bir ifadeyle 1,46 milyon kişiyi etkiliyor. Kasım 2022’de yapılan araştırma, geçen Cuma günü yayınlandı.

Ankete katılanların toplumdan çekilmeleri konusunda öne sürdükleri en yaygın neden işini bırakmak olarak ifade ediyor. Bu gerekçeyi, Covid-19 salgını yakından takip ediyor.

Bir hükümet yetkilisi olan Koji Naito, AFP'ye verdiği demeçte, "Görünüşe göre bazı insanlar, Covid nedeniyle dışarı çıkmaktan vazgeçtikleri ve bu nedenle toplumla daha az temas kurdukları için bizim hikikomori tanımımıza uyuyor” dedi.

Hikikomori, bu çalışmada 15-64 yaş arası, okula, işe gitmek gibi sosyal faaliyetlerden kaçınan ve en az altı aydır sadece hobileri veya alışveriş için dışarı çıkan ya da neredeyse evlerinden hiç dışarı çıkmayan kişiler olarak tanımlanıyor.

Tecrit sendromu olarak da ifade edilen hikkomori önce Japonya’da ortaya çıktı daha sonra Covid-19 salgınının etkisiyle ABD’ye de yayıldı.

Japonya’da 2016 yılındaki bir hükümet raporunda 15 ila 39 yaşlarındaki 541 kişinin hikikomori sorunu yaşadığı ifade ediliyordu.

Başka araştırmalar bu sendromun Hong Kong, Umman, İspanya, Hindistan, Güney Kore ve Fransa’da da görüldüğüne işaret ediyor.