Japonya ticari balina avına yeniden başlıyor

Japonya, Çarşamba günü Uluslararası Balinacılık Kurulu’ndan çekildiklerini ve gelecek yıl Temmuz ayından itibaren ticari balina avına başlayacaklarını açıkladı.

Japonya, en azından kağıt üzerinde 30 yıldır balina avına son vermişti. Gerçekte ise hiçbir zaman balina avı tam olarak durmadı. Japonya, bilimsel araştırmalar için balina avına izin verine 1986 tarihli karardaki boşluktan yaralanıyor.

Ancak bu kez açık bir şekilde ve ticari amaçlı olarak balina avcılığı yapacağını açıkladı. Japonya’dan önce İzlanda ve Norveç benzer bir karar aldı.

Karara tepkiler de gecikmedi. Avustralya hükümeti, kararın “derin hayal kırıklığı” yarattığını belirterek, Japonya’ya tavrını değiştirmeye çağırdı. Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, Tokyo’ya benzer bir mesaj göndererek, “zamanı geçmiş ve yararsız bir uygulama” olduğunu belirtti.

Japonya hükümet sözcüsü, Antarktika veya Güney Yarımküre’ye giderek balina avlamayacaklarını, acılığın sadece karar suları ve Münhasır Ekonomik Bölge ile sınırlı kalacağını bildirdi. Sözcü, kaynakları tüketmemek amacıyla Uluslararası Balinacılık Kurulu’nun yöntemleriyle hesaplanan kota anlaşmasına uyacaklarını da sözlerine ekledi. Karar, Kurul’a yıl sonundan önce bildirilecek. Böylece gelecek 30 Haziran’dan itibaren karar efektif hale gelecek.

Çevreciler kararı kınadı. Amerikalı dernek Humane Society International (HSI), Japonya’nın “korsan balina avcısı ulusu haline geleceği” tepkisinde bulundu.