Araştırmacılar, istilacı ve yerli olmayan bir karınca türünün İtalya'da yerleşik hale geldiğini ve küresel ısınmayla birlikte Avrupa'dan İngiltere'ye hızla yayılabileceğini söylüyor.
Kırmızı ateş karıncası (Solenopsis invicta), güçlü bir iğneye sahiptir. Ekinlere zarar verir ve arabalar ve bilgisayarlar dahil olmak üzere elektrikli ekipmanları istila edebilir. En yıkıcı istilacı türlerden biri olarak kabul edilen karınca, birden fazla kraliçe ile hızla "süper koloniler" oluşturabilir. Koloniler omurgasızları, daha büyük omurgalıları ve bitkileri avlayarak yerli bitkileri yok eder ve yiyecek için yerli karıncalar, böcekler ve otçullarla rekabete girer.
Kırmızı ateş karıncası, anavatanı Güney Amerika'dan Meksika, Karayipler, Avustralya ve ABD'ye insan ticareti yoluyla yayılan ve her yıl tahmini 6 milyar dolar (4,8 milyar sterlin) zarara neden olan dünyanın en maliyetli beşinci istilacı türüdür.
Araştırmacılar, İtalya'nın Sicilya bölgesindeki Syracuse kenti yakınlarında 5 hektarlık alanda 88 kırmızı ateş karıncası yuvası tespit etti. Current Biology'de yayınlanan bir çalışmada yer alan genetik analizlere göre, istilacı koloniler Çin veya ABD'den gelmiş olabilir.
Çalışmayı yöneten Evrimsel Biyoloji Enstitüsü Kelebek Çeşitliliği ve Evrimi Laboratuvarı baş araştırmacısı Roger Vila, bölgede erken tespit ve hızlı müdahale için koordineli çabalar, kontrolsüz bir şekilde yayılmadan önce bu yeni tehdidi başarılı bir şekilde yönetmek için gerekli olduğunu söylüyor.
Avrupa'da bu karınca daha önce İspanya, Finlandiya ve Hollanda'da ithal edilen ürünlerde bulunmuştu ancak kıtada vahşi doğada bulunduğu daha önce hiç doğrulanmamıştı.
Avustralya karıncanın yok edilmesi için 205 milyon dolar harcadı ancak kararlı çaba göstermediği için pek başarılı olamadı. Yeni Zelanda, kırmızı ateş karıncasını başarıyla ortadan kaldıran tek ülke.
Sıcağı seven bir tür olan kırmızı ateş karıncası, küresel ısınmayla birlikte Avrupa'da yayılmasına olanak verecektir.