13 milyon kilometrekareyi aşkın toprağı ve kilometrekare başına 3,5 kişilik nüfusuyla dünyanın en geniş bölgelerinden olan Sibirya, büyük oranda kar ve buzullarla kaplı olmasıyla biliniyor. Soğuklar nedeniyle büyük oranda yaşanılamaz olarak kabul edilen Sibirya’nın küresel ısınma nedeniyle dünyanın farklı bölgelerinden kaçacak göçmenler için yeni bir yaşam alanı olabileceği savunuluyor.
3-9 DERECE ARASI ARTACAK
Rus ve Amerikan bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, küresel ısınmanın devam etmesi halinde yaşanacak kar ve buzul erimeleri nedeniyle Sibirya’nın geniş toprakları yaşanabilir hale gelecek. Buna göre, halen yıllık sıcaklık ortalaması eksi 5 derece olan Sibirya’da 2080 yılına kadar ocak ayı sıcaklıkları dahi 3,4 ile 9,1 derece arasında artış gösterecek.
YAŞANABİLİR TOPRAKLARIN ORANI 3-9 KAT ARASI ARTACAK
Araştırmada, sıcaklık artışlarıyla birlikte Sibirya’daki geniş toprakların önemli bir kısmının insanların yaşayabileceği bir iklime kavuşabileceğine dikkat çekildi. Uzmanlar, erimelerle birlikte Sibirya’nın özellikle daha soğuk olan kuzey bölgelerinde dahi insan yaşamının kolaylaşacağını tahmin ediyor.
Aynı araştırmaya göre, Sibirya’da insan yaşamına elverişli alanlar 3 ila 9 kat arasında artış gösterecek. Ancak uzmanlar, küresel ısınmayla birlikte karla kaplı topraklardaki erimelerin bazı canlı türlerini yok edeceği ve yaşanacak sellerin geniş topraklara ciddi zarar verebileceği ihtimalini de gözden kaçırmıyor. Ayrıca yeterli oranda tarım alanının oluşup oluşmayacağı da kestirilemiyor.
13,1 milyon kilometrekarelik toprağıyla Rusya’nın dörtte üçünü oluşturan Sibirya’da sadece 39 milyon kişi yaşıyor. Tek başına tüm Avrupa’dan büyük olan Sibirya’daki karla kaplı alanlar ve soğuklar nedeniyle sadece bazı bölgelerde yaşam mümkün.