Küresel ısınma: Sivrisinekler hastalıkları ile kuzeye göç edebilir
Amerikalı araştırmacılara göre küresel ısınma sivrisinekleri, taşıdıkları bazı tropikal hastalıklarla birlikte kuzey göç etmeye teşvik edebilir.
Amerikalı araştırmacılara göre küresel ısınma sivrisinekleri, taşıdıkları bazı tropikal hastalıklarla birlikte kuzey göç etmeye teşvik edebilir.
Journals.plos’ta yayınlanan araştırmanın sonuçları, alarm verici nitelikte. Bu yüzyılda sivrisineklerin getirdiği hastalıklara ek olarak bir milyara yakın kişi daha açık hale gelebilir. Bu bir milyar kişi şimdiye kadar, sözkonusu hastalıklardan endişe edecek durumda değildi.
Ancak bu küçük böcekler, iklim koşullarının kendileri için elverişli ortamlara yerleşiyor. Eğer küresel ısınma mevcut ritmi ile devam ederse, Avrupa’nın şehir merkezleri, ABD ve Çin de, sivrisineklerin yaşamasına uygun hale gelecek.
Araştırmacılar iki tip sivrisinek üzerine yoğunlaştılar: Aedes aegypti ve Aedes albopictus. Birincisi dang humması ve sarı humma taşırken, ikincisi Zika virüsünün temel vektörü durumunda.
Asya kökenli olan ikincisi, aynı zamanda dang humması ve sarı humma gibi hastalıkları da bulaştırıyor. Ancak özellikle daha kurak bölgelere adapte olabilen ve çok dirençli bir sivrisinek olarak biliniyor.
Bilim insanlarına göre, bu sivrisinekler gelecek 30 yıl içerisinde Chicago veya Şangay gibi kentlere yerleşebilir. Tersine, bu böcekler aşırı sıcak bölgeleri de terk edebilir. Bu kapsamda yapılan öngörülere göre, sözkonusu sivrisinekler gelecek 60 yıl içerisinde Orta Afrika’da yok olabilirler.