Kürtler ve İranlılar Çarşema Sor’u kutladı
Doğu Kürdistan ve İran’ın bir çok merkezinde Çarşema Sor (Kızıl Çarşamba) kutlamaları yapıldı.
Doğu Kürdistan ve İran’ın bir çok merkezinde Çarşema Sor (Kızıl Çarşamba) kutlamaları yapıldı.
Doğu Kürdistan (Rojhilat) ve İran’ın bir çok yerinde, Salı gecesinden itibaren bir çok noktada Çarşema Sor, kutlamaları gerçekleşti.
İran devlet güçler, kutlamaları engellemeye çalıştı ancak sonuç alamadı.
Farsça “Çarşamba Suri” ya da Kürtçe “Çarşema Sor” olarak bilinen Kızıl Çarşamba kutlamaları Newroz’dan önceki, son Çarşamba yapılıyor. Bu aynı zamanda 21 Mart’ta başlayan İran takvimine göre yılın son Çarşamba’sı oluyor.
Kutlamalar yakılan yedi ateş üzerinden, şarkılar eşliğinde atlayarak gerçekleşiyor. Seslendirilen şarkılarda, kıştan kaynaklı hastalıkları sembolize eden sarı renge atfen “Sana sarı rengimi veriyorum” sözleri ile sağlıklı olmanın sembolü olan kırmızı renge atfen “Senin kızıl rengini alıyorum” sözleri yer alıyor
Kaynağın Kürtlerin eski inançlarından alan Çarşema Sor, İran ve Kürdistan’ın yanısıra Azerbaycan, Tacikistan, Afganistan ve Hindistan gibi ülkelerde de kutlanıyor.
Doğu Kürdistan’ın bazı ilçelerinde özellikle genç kadınlar, ellerinde meşalelerle dağlara çıkar ve ateş yakar. Sonra da halaya durulur ve bayram kutlanır.
Çarşema Sor bu yıl Rojhilat’ta kitlesel bir şekilde kutlandı. Diğer yıllardan farklı olarak bu yıl güvenlik güçlerinin engellemelerini dinlemeyen halk, Çarşema Sor’u büyük bir coşkuyla kutladı.Bazı bölgelerde İran güçleri ve halk arasında arbede yaşandı.