Kurdistan ve Türkiye'de aşırı yağışlar can aldı

Kuzey Kurdistan ve Türkiye'de fırtına ve aşırı yağışlar 2 kişinin hayatını kaybetmesine, onlarca kişinin yaralanmasına yol açtı.

Aşırı yağışlar nedeniyle Amed ve Êlih’te birer kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Êlih’te sel sularına kapılan 3 çocuktan 5 yaşındaki İsrafil Güner’in cansız bedenine ulaşıldı.

 

AMED

Amed ve ilçelerinde etkili olan sağanak, yer yer taşkınlara neden oldu. Yağışın etkisine giren Farqîn’e bağlı Fêra kırsal mahallesinde, dere taştı. Çemê Xiyaz Bega ve Çemê Delê’den gelen suların Fêra kırsal mahallesinde buluşmasıyla oluşan taşkın, maddi hasar oluşturdu. Taşkın, dinamo, bahçe hortumlarını, kışlık çalılıkları ve birçok meyve ve sebze bahçesini, kışın kullanmak üzere koni halinde istiflenen samanı su altında bıraktı.

Yine mahallede yer alan iki köprüden biri de ciddi hasar aldı.

Yağış, Licê’nin Çemê Elika kırsal mahallesinde de köprüleri su altında bıraktı, dev göletlerin oluşmasına neden oldu. Köy yolunu yutan dev gölet nedeniyle köyün dışarıyla irtibatı kesildi.

Köye yakın, Xrawa köyünde de benzer görüntüler yaşandı.


ÊLIH

Êlih’te dün akşam saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan sağanak yağış nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 2'e çıktı. Sel nedeniyle Hürriyet, Gültepe, Fatih, Belde, Şafak, Karşıyaka, Kültür, Çamlıtepe ve Seyitler mahallelerindeki tüm cadde ve sokaklar yağmur sularıyla doldu.
Seyitler Mahallesi'nde dün 54 yaşındaki Lalihan Güner, sel sularına kapılarak kayboldu. Sonrasında Güner’in cansız bedenine ulaşıldı. Aynı mahallede yaşları 1 ila 9 arasında değişen 3 kardeşin de sel sularına kapılarak kaybolduğu ihbarı yapıldı. Sabah saatlerinde başlatılan çalışmalarda, 3 çocuktan biri olan 5 yaşındaki İsrafil Güner'in cansız bedenine ulaşıldı.
Diğer çocukları arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.


RİHA
Riha'nın gaspçı kayyum yönetimindeki Pirsûs Belediyesi’nin hizmet alanında bulunan Aligor Mahallesi’nde yağış sonrası sokaklar göle döndü.


MÊRDÎN
Mêrdîn’de etkili olan yağış ve şiddetli rüzgar nedeniyle merkez Artûklu ve Qoser (Kızıltepe) ilçelerinde hayat adeta durdu. Artûklu ilçesinde sağanak nedeniyle birçok evi su basarken, dağdan kopan taş ve yağmur suyunun sürüklediği çamur yolları kapattı. Artûklu-Nisêbîn yolunun taş ve çamurla kaplanması nedeniyle araçlar ilerlemekte zorluk çekti. Kamor yolu ve Yeniyol Caddesi’nde de ara sokaklardan yola akan mucur trafiği olumsuz etkiledi.  

Artûklu ilçesinde birçok noktada şiddetli rüzgar ağaçlar yerinden söktü. Yeniyol Caddesi üzerinde bir ağaç ile yanında bulunan DEDAŞ’a ait trafo rüzgardan dolayı devrildi. Yine çok sayıda iş yerine ait tabelalar ile yön tabelaları da yerinden söküldü.

 AKP’li Artûklu Belediyesi ile gaspçı kayyum yönetimindeki Büyükşehir Belediyesinin herhangi bir çalışma yürütmemesi dikkat çekti.

Qoser ilçesinde de birçok iş yerini ve evi su basarken, caddeler ve yollar su altında kaldı. İş yerlerine ait tabelalar da yerinden söküldü.

 
ZONGULDAK

Zonguldak'ta iki gemi fırtına nedeniyle karaya oturdu.
Ereğli açıklarında bir başka gemiyle de irtibatın kesildiği bildirildi.

OKULLAR TATİL

Birçok kentte okullara 1 gün ara verildi. İstanbul Şile'de 20 Kasım'da ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün süreyle ara verildi. Şile ilçesindeki kamu kurumlarında çalışan hamile, engelli ya da kronik hastalığı bulunanlar ise idari izinli sayılacak.

Yine Şirnex, Çewlig'in Kanîreş (Karlıova) ve Çerme (Yedisu) ilçeleri, Êlih, Amed'in Pasûr (Kulp) ve Bismil ilçeleri, Zonguldak, Bolu, Düzce'nin Akçakoca ve Yığılca ilçeleri, Sakarya'nın Hendek ilçesi, Bartın'ın Amasra ilçesi, Karabük'ün Eflani ve Eskipazar ilçeleri, Sinop merkez ve Ayancık, Türkeli, Gerze ve Erfelek ilçelerinde eğitime bir gün ara verildi.

UYARILAR DEVAM EDİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 20 Kasım hava durumu raporunu paylaştı. 18 kent için sarı ve turuncu kodlu uyarı yapıldı. İç Anadolu ile Karadeniz’de kar yağışı ve karla karışık yağmur bekleniyor. İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Çankırı, Riha ve Ankara'da da sağanak bekleniyor. Êlih ve Sêrt ile Kuzey Serhat kentlerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli yağış bekleniyor.

 Agirî, Çewlîg, Bedlîs, Elezîz, Erzîngan, Erzirom, Colemêrg, Qers, Mûş, Dêrsim, Şirnex, Erdexan, Artvin, Mersin, Kastamonu, Malatya, Rize ve Sinop için sarı ve turuncu kod uyarısı yapıldı.