Loristan’da insani felaket yaşanıyor

Doğu Kürdistan’ın Loristan eyaleti, sel felaketleri ardından felaketin eşiğinde. On binlerce kişinin yaşamı felaketten etkilendi.

İran’da 19 Mart’ta aşırı yağışlar ardından sel felaketleri yaşandı. Bir kaç gün içinde neredeyse tüm eyaletlerde felaket yaşandı. Son günlerde de özellikle Doğu Kürdistan’ın geneli aşırı yağışlara maruz kaldı. En fazla etkilenen bölge İlam oldu.

620 KÖYDE TEMİZ SUYA ERİŞİM YOK

İlam’da çok sayıda kişi açık alanda, gıda ve sıcak kıyafetlerden yoksun bir şekilde yaşamak zorunda kalıyor.

Bölgeden gelen bilgilere göre bölgedeki 620 köyde 150 bin kişi temiz suya erişemiyor. Loristan’ın başşehri Xurremabad (Hürremabad) kenti sorumlularından biri bu bölgede 120 köyün temiz suyunun olmadığını açıkladı.

İlam’da dere ve nehirlerin taşması sonucu çok sayıda kırsal ve kentsel alan ağır zararlar gördü. Bu durum özellikle Pol Doxtar kentinde çok ağır hasara yol açtı.

250 KÖYDE HAREKET EDECEK ALAN KALMADI

Pol Doxtar belediye başkanına göre, Nurabad etrafındaki 250 köyde hareket edecek imkan kalmadı. 

Fars haber ajansına göre İran parlamentosu üyelerinden Hamidreza Kazemi, Pol Doxtar’da çok sayıda kişinin geceyi dışarıda, dağların yüksek noktalarında geçirdiğini ve hiçbir imkanlarının olmadığını söyledi. Milletvekili Kazemi, hükümet ve insani kuruluşları bölgeye gıda ve sıcak kıyafetler göndermeye çağırdı.

İKİ KENTİN YARISI VE ONLARCA KÖY SULAR ALTINDA KALDI

Kazemi, Lordistan’da 60 köyün sular altında kaldığını ve dış dünya ile bağlantısının kesildiğini belirtti. Ayrıca Pol Doxdar ve Mamulan kentlerinin yarısı ile bu kentlere bağlı 20 köy sular altında.

Tahran milletvekili Mahmud Sadegi, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye hitaben Twitter üzerinde yaptığı bir paylaşımda Loristan’daki koşullar için “felaketin eşiğinde” dedi.

SADEGİ: LORİSTAN FELEKETİN EŞİĞİNDE

Sadegi, “Sayın Ruhani! Loristan felaketin eşiğinde. Pol Doxtar çamura battı. Halkın temel ihtiyaçları, başta gıda, su ve ilaç olmak üzere, karşılanmadı. Dağınıklık ve planlama eksikliği kayda değer düzeyde. Bu durumu örgütlemek, ulusal düzeyde bir yönetmeyi ve önemli bir bütçe gerektiriyor. Durum, eyaletler düzeyinde zayıf bağışlarla yönetilemez” dedi.

Parlamentodaki Pol Doxtar temsilcisi 4 Nisan’da Fars haber ajansına yaptığı açıklamada sel felaketlerinin vurduğu çok sayıda kişinin iki gündür, tarlalarda yaşadığını belirtti.

YÜZLERCE ÖLÜDEN BAHSEDİLİYOR

Loristan’daki yerel kaynaklar, helikopterlerin çok geç gelmesi ve ailelerin hiçbir yardım olmadan iki gün boyunca evlerinin çatısında kalmaları nedeniyle yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Resmi medya ise İran genelindeki tüm felaketlerde toplam 66 kişinin öldüğünü savunuyor.