Lüksemburg’da toplu taşıma yakında ücretsiz olacak

Lüksemburg’da 1 Mart 2020’den itibaren toplu taşıma araçları ücretsiz olacak.

Mobilite Bakanı François Bausch, başkent Lüksemburg’da trenler, otobüsler ve tramvaylara girişin 1 Mart 2020’den itibaren ücretsiz olacağını açıkladı. Yolculardan sadece kimlik kartları istenebilecek.

Trenlerde, ikinci sınıf vagonlar ücretsiz olacak. Yolcuların sadece yüzde 2.7’sini temsil eden birinci sınıf ücretli olarak kalmaya devam edecek.

Bazı otobüs hatları, belediyeler tarafından yönetildiği için ücretsiz olup olmayacağına belediyeler karar verecek.

Bausch, tüm belediye başkanlarını bu uygulamaya katılmaya davet etti.

Bakan, toplu taşımanın ücretsiz hale getirilmesinin “önemli bir sosyal tedbir olduğunu” belirterek, “Genel bir stratejide pasta üzerindeki kirazdır” dedi.

Bu tedbirin Lüksemburg’a yılda 41 milyon euroya mal olması bekleniyor. Bakan Bausch, sosyal tedbirin vergilerden karşılanacağını kaydetti.

Ekim ayında ikinci kez seçilen liberal Başbakan Xavier Bettel’in koalisyon hükümeti, toplu taşımanın ücretsiz hale getirilmesinin temel tedbirleri arasına almıştı.

Lüksemburg hükümeti paralel olarak, 2018 ile 2013 arasında demiryollarına 2.2 milyar Euro yatırım yapmayı öngörüyor. Otobüsler ise 2030’dan itibaren elektrikle çalışacak.

Lüksemburg, 600 bin kişilik nüfusunun yanısıra, her gün sınır ülkelerinden 200 bin işçi kabul ediyor. Bunların 100 bini Fransa’dan geliyor.

Bakan, farklı ülkelerden çalışmaya gelenler için de kayda değer bir indirim olacağını sözlerine ekledi, zira bu kişiler sadece Lüksemburg sınırına kadar ki seyahatleri için ücret ödeyecekler.

Temel ulaşım sendikası FNCTTFEL Landesverband ise ulaşımın ücretsiz olmasına karşı çıktı. Sendika, özellikle 350 gişe işi ile tren refakatçilerinin ortadan kalkmasından endişe ediyor.