Nimrud’da devasa İştar anıtı bulundu
Antik Asur kenti Nimrud'da Tanrıça İştar'ı tasvir eden büyük bir taş anıt ortaya çıkarıldı.
Antik Asur kenti Nimrud'da Tanrıça İştar'ı tasvir eden büyük bir taş anıt ortaya çıkarıldı.
Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi'nden arkeologlar, Iraklı bir kazı ekibiyle birlikte çalışarak antik Asur kenti Nimrud'da tanrıça İştar'ı tasvir eden büyük bir taş anıt ortaya çıkardı.
Arkeologlar, Irak'ın kuzeyinde sözde İslam Devleti (IŞİD) tarafından ciddi şekilde tahrip edilen miras alanlarından biri olan Nimrud'da daha fazla anıtsal buluntu ortaya çıkardı.
Alanda keşfedilen yeni kalıntılar arasında Mezopotamya'nın aşk ve savaş tanrıçası ve en eski yazılı kanıtlara sahip tanrıça olan İştar'a adanmış 3 bin yıllık bir tapınağa ait olanlar da bulunuyor.
Nimrud'da daha önce yapılan kazılarda aynı ekip, M.Ö. 810-783 yılları arasında hüküm süren Asur kralı Adad-Nirari III'e ait 2.800 yıllık bir saray ortaya çıkarmıştı.
Buluntular arasında, tanrıça İştar'ı bir yıldız sembolü içinde tasvir eden büyük bir taş anıtın parçaları da vardı.
Irak Mirası Stabilizasyon Programı Program Direktörü ve Pennsylvania Üniversitesi arkeologlarından Dr. Michael Danti yaptığı açıklamada, "Bu sezonki en büyük buluntumuz, tanrıça İştar'ı bir yıldız sembolü içinde gösteren taş stele ait muhteşem bir parçaydı. Bu, tanrıçanın kendisine adanmış bu tapınakta bulunan ve tanrıçanın 'sabah yıldızı' Venüs gezegeninin doğuşuyla ilişkilendirilen ilahi bir yönü olan İştar Şarrat-niphi olarak ilk kesin tasviridir" diye konuştu.
Bu sezonki yeni keşifler büyük ölçüde Adad-Nirari III'ün yönetiminin ihtişamına ve antik Nimrud'un zenginliğine odaklanıyor. Arkeologların keşfettiği iki devasa taş sütun kaidesi, sarayın zarif bir şekilde oyulmuş sütunlarla görkemli bir şekilde dekore edildiğini gösteriyor.
Araştırmacılar, taht odasının içinde merkezi ısıtma sistemi olarak kullanılmış olabileceğini düşündükleri büyükçe bir taş leğene ait kanıtlar buldu.
Ayrıca, her ikisi de nadir bulunan ve erken Bronz Çağı'nda son derece değerli olabilecek devekuşu yumurtası kabuğu ve fildişi parçaları keşfettiler.