Okyanusların ısınma hızı neredeyse iki kat arttı

Avrupa iklim gözlemevi Copernicus, 2023 yılında dünya okyanus yüzeyinin beşte birinden fazlasında şiddetli bir sıcak hava dalgası yaşandığını belirtti.

Avrupa gözlemevi Copernicus tarafından 30 Eylül Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, okyanusların ısınma oranı 2005 yılından bu yana neredeyse iki katına çıktı. 

Çalışma ayrıca 2023 yılında dünya okyanus yüzeyinin beşte birinden fazlasının şiddetli bir sıcak hava dalgası yaşadığını kaydediyor. 

Okyanus bilimci Karina von Schuckmann, okyanusların durumuna ilişkin sekizinci Copernicus raporunun sunulduğu bir video konferans sırasında, “Okyanus ısınması küresel ısınmanın habercisi olarak görülebilir. Okyanus ısınması 1960'lardan bu yana istikrarlı bir şekilde artmaktadır. 2005 yılından bu yana okyanusların ısınma oranı iki katına çıktı” dedi. 

Rapora göre okyanuslar, önceki on yıllarda 0.58 W/m2 iken 2005 yılından bu yana metrekare başına 1.05 watt (W/m2) ısındı.

DAHA SICAK OKYANUSLAR, DAHA ŞİDDETLİ KASIRGA DEMEK

Bu çalışma Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporlarını pekiştiriyor. 2019 yılında, BM tarafından görevlendirilen bu iklim uzmanları, okyanus ısınma oranının “1993'ten bu yana iki kattan fazla artmış olmasını” “muhtemel” olarak değerlendirmişti. 

IPCC'ye göre bu ısınma, 1970 yılından bu yana okyanusların, insanlığın yoğun sera gazı emisyonlarının neden olduğu “iklim sistemindeki aşırı ısının %90'ından fazlasını” absorbe etmesinden kaynaklanıyor. 

Dünya yüzeyinin %70'ini kaplayan okyanuslar, Dünya ikliminin önemli bir düzenleyicisi durumunda. Daha sıcak sular, daha şiddetli kasırga ve fırtınalar ile bunlara eşlik eden yıkım ve sel anlamına geliyor.

Raporda ayrıca, insan faaliyetleri sonucu salınan CO₂'nin dörtte birini emen okyanusların asitliğinin 1985'ten bu yana %30 arttığına dikkat çekiliyor. 

Belirli bir eşiğin üzerinde, deniz suyunun asitliği mercan, midye, istiridye vb. canlıların iskelet ve kabukları için aşındırıcı hale geliyor.

Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü (PIK) tarafından geçen hafta yayınlanan bir rapora göre, “küresel bir sınır” olarak kabul edilen bu eşiğin “yakın gelecekte” aşılması muhtemel.